Rik Felderhof tart salarisdiscussie

Omroep-icoon Rik Felderhof heeft geen vrienden gemaakt met een interview in het NRC Handelsblad. Daarin deed de bekende presentator laatdunkend over de beloningscode voor omroeppresentatoren, die nu in de maak is.

Daarnaast legde hij nog even haarfijn uit hoe omroeppresentatoren zoal hun eigen inkomen kunnen aanvullen zonder dat dat vooralsnog onder de beloningscode valt. Met zijn laconieke houding joeg hij vooral de NPO zelf tegen zich in het harnas.

Openhartig
Rik was tegen de NRC uitermate openhartig over wat hij verdient: 600.000 euro per jaar. Daaraan voegde het volgende toe: "En dat voor een parttime baan! Overigens komen bovenop dat bedrag nog mijn verdiensten die ik heb als producent van mijn eigen programma."

Met die houding gaf hij aan dat de salarisdiscussie bij de publieke omroep lang niet voor iedereen zo'n heet hangijzer is. Hij benadrukte ook dat er zat presentatoren bij de publieke omroep zijn die via allerlei slinkse wegen toch meer verdienen.

Zere plek
In de ogen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is de ietwat spottende houding van Rik op zijn minst onhandig te noemen. Het feit dat het artikel uitgebreid ingaat op hoe presentatoren met hun eigen BV's alsnog meer geld binnen halen dat niet in de boeken staat als 'loon', maakt het allemaal nog erger.

Op zoek naar lek
De NPO gaat nu de inkomsten van presentatoren nog strenger aanpakken. Omroepvoorzitter Henk Hagoort heeft om een overzicht gevraagd van alle inkomsten die presentatoren bij een omroep hebben: of dat nou loon is, of betalingen aan hun BV. Met dat overzicht wil Henk de 'lekken' in de beloningscode voor presentatoren proberen te dichten.

Bypass
Daar gaan onder meer de beloningscode nu ook betalingen via een management-bv vallen. Hiermee kunnen presentatoren normaal gesproken rekeningen sturen voor werk als, bijvoorbeeld, producent. Dat valt dan buiten het normale loon.

''Het kan niet dat een management-bv als bypass wordt gebruikt om onder de beperkingen van de code uit te komen. Daar maken we een einde aan", zo zei Henk.

UItzonderingen
Naar alle verwachting wordt de definitieve beloningscode voor omroeppresentatoren op 1 september openbaar gemaakt. Tot die tijd hebben omroepen dus nog de tijd om andere manieren te verzinnen en zo hun presentatoren toch 'legaal' meer dan 181.000 euro per jaar te laten verdienen.

Slechts voor vijf presentatoren van de omroep zal een officiële uitzondering gemaakt worden op de bovengrens. Wie dat worden, blijft nog even afwachten...

Reageren