Rob Kamphues blikt terug op de tocht der tochten - Achtergrond

20 januari 2013 11:01 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In ‘De reünie’ worden vanavond verhalen uitgewisseld over de Elfstedentochten in de afgelopen eeuw.

Vijftig jaar geleden werd de zwaarste Elfstedentocht ooit ­gereden: ‘de hel van ’63’. Reden voor Rob Kamphues om deze speciale uitzending van De reünie te wijden aan Elfstedentochten van de afgelopen eeuw. Wedstrijdrijders, toerrijders, organisatoren en de winnaar van 1997 (Henk Angenent) blikken terug.

Tocht van '85

Onder andere de tocht van 1985 komt aan bod; voor Jan Roelof Kruithof kwam deze tocht te laat. Hij won elf keer de Alternatieve Elfstedentocht tijdens zijn indrukwekkende carrière, maar kreeg nooit de kans aan een echte Elfstedentocht mee te doen. Zijn vrouw Jantina was zijn grootste supporter; zelfs bij twintig graden vorst stond ze voor hem klaar. Nu zijn de rollen omgedraaid en zorgt Jan 24 uur per dag voor haar.

Winnaar van '97

Henk Angenent kreeg wel de kans om met de tocht der tochten mee te doen en kwam als winnaar uit de bus in 1997. Ook Jan Uitham reed mee, maar hij reed hem een stuk minder makkelijk uit dan de winnaar. Na een valpartij op het ijs brak hij zijn heup, maar hij wist de finish nog wel te halen.

Meer over