Robert Kranenborg neemt het op voor de koe in DWDD University

In DWDD University geven autoriteiten op hun vak­gebied een college over een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. Deze week geeft Robert Kranenborg een college over de koe.

Volgens Robert Kranenborg bestaan er veel misverstanden over rundvlees. Daarom geeft de topkok een college over dit onderwerp.

College over de koe

Kranenborg legt aan de tv-kijkers en 1100 toeschouwers in de Gashouder in Amsterdam uit hoe het dier vanuit de wei op het bord belandt.

Het geheim van de slager

De topkok verklapt geheimen van slagers en vertelt over het vakmanschap van boeren en uitbeners. Daarbij maakt hij gebruik van filmpjes, anatomische modellen, vlees en echte, levende koeien. Dit alles om de waardering voor het rundvlees te vergroten.

Andere levenswijze

Zijn motto? „Weet wat je eet, kauw, eet minder maar beter vlees. Als Nederlanders vlees willen leren proeven, moeten ze ­kauwen en hun gebit en kaken gebruiken. Dat gebeurt nu veel te weinig. Ik wil er alles aan doen om dat duidelijk te maken. En nog zoiets: zonder vet geen lekker vlees!”

Bittere noodzaak

Het college is volgens Kranenborg bittere noodzaak, want er bestaan nogal wat misverstanden over rundvlees. De beste stukken van het dier komen maar al te vaak terecht in een worst of in de gehakt­molen. Ook over gerechten met rundvlees heeft de topkok een duidelijke mening: de ossenhaas is overgewaardeerd, het runderstoofpotje wordt juist onderschat.

Reageren