Roemjana is bang om te falen

Voor het eerst in haar leven is ze bang om te falen. De druk is torenhoog. Toch kan choreograaf Roemjana de Haan (36) ook genieten van alle mooie dingen die de dansers in The ultimate dance battle laten zien.

Was er vooraf een strategie?
"Koen (Brouwers) en ik wilden een veelzijdig team, niet alleen gebaseerd op techniek of één stijl. Je hebt dynamiek nodig om de radertjes binnen het team te laten draaien. Ik vond het kiezen van de dansers heel vervelend. Zij durven zich bloot te geven en zijn zo kwetsbaar, vooral op tv. Daar moet je correct mee omgaan. Een zware verantwoordelijkheid en het viel flink tegen."

Hoe is de sfeer tussen de choreografen onderling?
"Het is een strijd, maar we zijn professionals die goed willen zijn en mooie dingen willen maken. Ik kan ontzettend genieten van een mooie choreografie, ook van andere teams. Ieder van ons heeft respect voor het creatieve proces van de ander. Het is zeker geen gezelligheidskransje, maar de battle is op de vloer."

Wie vrees je het meest?
"Niemand, maar ik vind Isabelle (Beernaert) het veelzijdigst. Zij maakt mooie dingen met veel emotie en diepgang. Het lijkt wel of haar inspiratie nooit ophoudt."

Wat vind jij een hoogtepunt?
"De performances. Daar leven we de hele week naartoe. Dan komt alles samen. De dansers zetten een knop om en doen precies wat jij in je hoofd hebt. Je choreografie is zo goed als je dansers hem dansen. Het is voor ons echt een cadeau om met deze mensen samen te werken. Zo goed, zo bijzonder. Daar zijn we heel dankbaar voor."

Werk je nu anders met je vaste choreografiepartner Koen?
"Vaak werken wij met koppels, nu maak je een choreografie voor vijf dansers. En een moderne of klassieke choreografie is voor ons anders dan de latin en ballroom, waar wij vandaan komen. Mijn balletopleiding helpt wel. En het gaat nu ook ineens om óns. Koen en ik kennen elkaar al heel lang, maar moeten nu binnen onze samenwerking nieuwe ideeën aanboren en over onze eigen grenzen heen kijken."

Wat levert dit programma op?
"Dans verdient een plaats op tv. Erkenning. Ik hoop dat jongeren aangespoord worden om te gaan dansen. Hiphop is altijd al populair, maar nu hopelijk ook modern en klassiek."

Is dit een vervolg op So you think you can dance?
"Het format is nieuw, maar de passie voor dans is hetzelfde. De danswereld is klein en dans voor tv maken is heel anders dan dans op toneel. De SYTYCD-choreografen die in The ultimate dance battle te zien zijn, hebben zich al bewezen. Dat is prettig, want het is een groot risico om een nieuw programma in de markt te zetten. Daarom voel ik me ook zo verantwoordelijk."

Reageren