RTL naar Amsterdam?

RTL Nederland overweegt om van het Mediapark in Hilversum naar Amsterdam te verhuizen. Volgens vastgoedmedium PropertyNL heeft de zendergroep twee adviseurs in de arm genomen om de mogelijkheden voor herhuisvesting te onderzoeken.

Als er sprake gaat zijn van een verhuizing, dan zou die vanaf 2012 bewerkstelligd moeten worden, omdat dan het huidige huurcontract van RTL afloopt.

Een kleine klus is het niet: het zou gaan om een oppervlak van 13.000 tot 16.000 m2 dat nodig zou zijn om heel RTL elders te huisvesten.

Bundeling
Onhaalbaar is het plan echter ook niet: SBS, MTV, Eyeworks en IdTV, evenals talloze kleinere mediabedrijven, zitten al in de hoofdstad. Producent Endemol is druk bezig alle activiteiten in Amsterdam te bundelen.

De reden voor de mogelijke verhuizing van RTL is onduidelijk, al lijkt bereikbaarheid een belangrijke reden te zijn. Hilversum kampte de afgelopen jaren veel met het dichtslibben van wegen, tot grote ergernis van veel bezoekers van het Mediapark.

De laatste jaren heeft Mediapark-beheerder TCN in samenwerking met de gemeente Hilversum alles op alles gezet om daar verandering in te brengen. Zo werden wegen verbeterd en de toegang tot het Mediapark flink aangepakt, maar tot op heden blijven de problemen in de mediastad groot.

Werkgelegenheid
Voor Hilversum zou het vertrek van RTL een grote klap betekenen. Ondanks dat grote werkgevers als de NOS en de grote omroepen zich nog in de stad bevinden, is RTL de grootste commerciële partij op het Mediapark.

De kans bestaat dat de zendergroep in haar kielzog allerlei toeleveranciers ten onder laat gaan door wegvallende inkomsten danwel ook uit Hilversum doet vertrekken. In dat geval zou Hilversum de status van 'mediastad van Nederland' kunnen kwijtraken.

Amsterdam ook dicht
In Amsterdam is overigens weinig te merken van de bundeling van media: alle in Amsterdam gevestigde partijen zitten verspreid over de stad, en met het dichtslibben van Amsterdam zijn de onderlinge reistijden dusdanig lang dat van tijdwinst in de meeste gevallen amper sprake zal zijn.

Reageren