RTL Nederland moet bezuinigen

De kredietcrisis begint nu kennelijk ook in tv-land om zich heen te grijpen. Donderdag was er het nieuws dat er bij RTL Nederland flinke bezuinigingen aan zitten te komen omdat de inkomsten dit jaar tegenvallen.

Dat meldt althans Het Financieele Dagblad. De krant zegt het nieuws gehoord te hebben van verschillende bronnen in en rond de zender.

Verlies
Volgens het FD moet er een kostenbesparing van maar liefst twintig procent worden gerealiseerd. Dat komt vooral omdat het moederbedrijf van RTL Nederland (het Duitse bedrijf Bertelsmann) het resultaat in de eerste drie maanden van 2009 zag slinken tot een verlies van 78 miljoen euro. Ter vergelijking: vorig jaar maakte werd in het eerste kwartaal nog 35 miljoen euro winst gemaakt.

Adverteerders gezocht
Het verlies is vooral ontstaan doordat Bertelsmann minder adverteerders zag langskomen en daaraan dus fors minder geld verdiende. Het lijkt het directe gevolg van - het toverwoord - de kredietcrisis, waardoor een hoop potentiƫle adverteerders nog even de hand op de knip houden.

Inkomsten onder druk
De hele RTL Group boekte in de eerste drie maanden van 2009 al elf procent minder omzet (bijna 1,2 miljard euro tegenover de ongeveer 1,35 miljard euro van vorig jaar). RTL Nederland wist in 2008 wel meer kijkers aan zich te binden. Maar ook voor 2009 staan de inkomsten onder druk.

Reageren