RTL wint zaak om RTL Vandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag stapte naar de rechtbank toen RTL begon met het middagprogramma RTL Vandaag, omdat ze vonden dat de namen teveel op elkaar leken. RTL voerde onder meer aan dat het woord 'vandaag' niet geclaimd kan worden in een programmanaam. De rechter was het daarmee eens.

De rechtbank oordeelde donderdag dat van merkinbreuk bij het gebruik van het woord 'vandaag' geen sprake is omdat het een "beschrijvende term is die door alle zenders voor een actualiteitenprogramma gebruikt mag worden, tenzij dat leidt tot verwarring met het merk EénVandaag".

Proceskosten
Van dergelijk verwarringsgevaar is volgens de rechtbank geen sprake. RTL mag de titel RTL Vandaag dan ook blijven gebruiken. De TROS en de AVRO draaien op voor de 15.000 euro aan proceskosten.

Verschillend
RTL schrijft in een persbericht: "Uit een onderzoek van de Tros zelf bleek dat slechts twee procent van de ondervraagden RTL Vandaag met EénVandaag in verband brengt. Daarnaast gaat het om verschillende programma's, die op verschillende tijden worden uitgezonden". En: "Bovendien weten mensen dat een commerciële zender als RTL 4 niet snel samenwerkt met een publieke omroep."

Logisch gebruik
De zender is blij met de uitspraak. "Wij zijn verheugd, maar niet verrast. Het lijkt logisch dat de naam Vandaag door iedereen gebruikt mag worden voor een actualiteitenprogramma", aldus Matthias Scholten, producent van RTL vandaag.

Extra
- Al het tv-nieuws op Televizier.nl >>
- meer kijktips vind je hier >>


Nog geen lid?
Leden kunnen hier inloggen om te reageren. Nog geen lid van Televizier.nl? Het is gratis en je krijgt er veel voor terug. Hier kun je je snel aanmelden!

Reageer!
RTL Vandaag, EénVandaag, Den Haag Vandaag... volg jij het nog of interesseert het je niet?

Reageren