Ruzie over Op Zoek Naar... Jezus

Ruzie in de musicaltent. In Engeland wil de commerciële tv-zender ITV deze zomer met een talentenjacht op zoek gaan naar een zingende en dansende Christus. Musicalicoon Andrew Lloyd Webber wil graag, maar compagnon Tim Rice is tegen.

Nederlandse musicalfans kennen het tv-programma dankzij de zoektochten naar Evita, Mary Poppins en Joseph (allemaal bij de Avro). Onlangs werd door RTL 4 nog gezocht naar een Tony Manero voor een nieuwe musicaluitvoering van Saturday Night Fever, maar die zoektocht kan gerust een flop genoemd worden.

Bezwaar
In Engeland zijn ook verschillende edities op de buis geweest, waar Tim Rice nooit problemen mee had. Maar volgens hem is Jesus Christ Superstar niet zomaar een luchtige musical, vanwege de politieke en godsdienstige elementen. 

"Zo'n auditieshow schept de mogelijkheid voor parodieën en ik vind het een slecht idee om mensen te laten stemmen over de vraag wie Jezus moet zijn. Het kan een heel beschaafde, smaakvolle show worden, met de aartsbisschop van Canterbury als presentator, maar ik betwijfel het," zegt Tim Rice in de Britse krant Sunday Telegraph. 

Smakeloos
De tekstschrijver vindt het verder "smakeloos", maar hij kan er niets tegen doen. Volgens zijn contract heeft hij alleen het recht om een veto uit te spreken wanneer hij een van de uitverkoren jongens "niet aardig vindt". De Britse variant van Op Zoek Naar... Jezus zal deze zomer dus wel uitgezonden worden. Of er ook een Nederlandse versie komt is nog niet bekend.

Jesus Christ Superstar
De beroemde musical Jesus Christ Superstar werd eerst als rockalbum uitgebracht (1970) en daarna nog vaak als musical opgevoerd, ook in Nederland (2005, zie foto). De verfilming uit 1973 is al net zo legendarisch.

Meer over:

Reageren