Saar Koningsberger vond Panamericana Road Trip erg pittig

13 april 2012 10:14 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Dat Saar Koningsberger (24) avontuurlijk is, bewees ze vorig jaar al in Expeditie Robinson. Begin december vertrok ze naar Zuid-Amerika om met Sebastiaan Labrie (ook ex-Expeditie Robinson) en nog zo’n 200 Nederlanders mee te doen aan de Panamericana, een rally met klassieke Volvo’s over 16.000 kilometer. 

Saar: „Dat heeft toch wel wat, in een oude auto. In het verleden heb ik zelf ook in een Volkswagenbusje gereden en in een Fiat 500. Al die klassiekers hebben hun eigen karakter en gebreken. Op onverharde wegen trilt er van alles los. Er ging een technisch team mee om ervoor te zorgen dat we mobiel bleven. Die hebben soms midden in de nacht een motorblok vervangen. Dan zwijg ik maar over lekke banden.” 

Saar kon niet slapen
Saar trok in ruim zes weken door, Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador en Colombia. „Enorm indrukwekkend. De verscheidenheid vond ik waanzinnig. De ene dag rijd je langs een grote gletsjer, de andere dag sta je midden in de woestijn en daarna in het tropisch regenwoud. Ik had liever meer tijd gehad om te genieten van alles om ons heen. Heel veel dagen zaten we alleen maar in de auto. Alsof je elke dag van Nederland naar Italië rijdt.

Vooraf dacht ik nog: goh, relaxed; beetje hangen, dutten en kletsen. Maar zo werkt het dus niet. Slapen gaat niet in een oude auto op een onverharde weg en ik kreeg veel last van rusteloze benen. Pittig.”

Sebastiaan Labrie naakt?
„De rally en de route zijn de leidraad, maar je ziet ook veel van het land. In Chili voel je nog altijd de aanwezigheid van dictator Pinochet, ook al is die allang overleden. Hetzelfde geldt voor Escobar in Colombia. We spreken met de lokale bevolking en krijgen bijzondere verhalen te horen. Soms viel ik van de ene verbazing in de andere. We reden al uren over pampa’s met rechts misschien één schaap en links alleen maar dorre vlakten. We stopten voor de lunch bij een hutje dat op instorten stond. Er stond één gerecht op de menukaart: kip met rijst. Maar er was wel internet…”

Vanavond rijden Saar en Sebastiaan van de zuidelijkste stad ter wereld, Ushuaia, naar de gletsjer Perito Moreno. Sebastiaan bezoekt het mooiste natuurpark van Zuid- Amerika: Torres del Paine. Neemt hij een skinnydip? Dames: kijken voor het antwoord!

Dit interview staat ook in Televizier 14 / 2012 

Meer over