Saw

Als je bedenkt dat Saw verwijst naar jigsaw - Engels voor zowel 'decoupeerzaag' als 'puzzel' - én dat deze horrorthriller draait om de sadistische seriemoordenaar Jigsaw Killer, dan is het rekensommetje snel gemaakt.

Dit is een luguber avontuur voor mensen met een sterke maag.

Het begin
Regisseur James Wan en hoofdrolspeler Leigh Whannell schrijven het script en maken er een filmpje van acht minuten van. Die bouwen ze in 2004 uit tot een thriller van ruim anderhalf uur. Saw is in achttien dagen geschoten en gemonteerd.

Het verhaal
Twee mannen worden wakker in afgesloten ruimte. In het midden ligt een lijk. In hun broekzakken vinden ze een cassettespeler met de boodschap Play me. Hiermee begint een sinister spel op leven en dood.

De reacties
Saw is een film die recensenten en publiek verdeelt in lovers en haters. De reacties variëren van 'briljant' en 'vernieuwend' tot 'perverse martelporno' en 'nietsontziende ranzigheid'.

Het succes
Het budget is 900.000 euro, een bedrag dat in opbrengst wordt verhonderdvoudigd naar 90 miljoen. Leuk detail: de bedenkers krijgen geen salaris in ruil van een percentage van de recette. Deel twee, drie en vier volgen in hoog tempo en de kassa blijft rinkelen. De Saw-serie is met een totaalopbrengst van een kleine 250 miljoen euro de succesvolste horrorreeks ooit. De films worden steeds gruwelijker: bij Saw III valt in Engeland zelfs een aantal bioscoopbezoekers flauw als een personage dreigt te stikken in gepureerde kadavers van rottende varkens. Op 8 januari 2009 gaat in Nederland Saw V in première.

Reageren