SBS belicht zaak Gerrit Jan Heijn

Journalist John van den Heuvel dook maandenlang in de bekende ontvoeringszaak van Ahold-baas Gerrit Jan Heijn uit 1987. Het resulteerde in een boek en de documentaire die volgende week woensdag te zien zal zijn bij SBS 6. In de 'opzienbarende' reportage wordt de veelgesproken ontvoering door de veroordeelde Ferdi E. gereconstrueerd aan de hand van nieuwe inzichten.

"Eindelijk wordt duidelijk hoe Ferdi E. alles voorbereidde, waar hij zijn slachtoffer vermoordde en of hij werkelijk alles alleen heeft gedaan", laat een woordvoerder van SBS weten.

Unieke informatie
SBS: "In de documentaire brengt misdaadverslaggever John van den Heuvel alle geheimen aan het licht die antwoord geven op de vele vragen die de nabestaanden van Gerrit Jan Heijn, 23 jaar na de noodlottige dag, nog steeds hebben. De reconstructie, die met goedkeuring van de familie Heijn tot stand is gekomen, bevat unieke informatie over de ontvoering en de moord."

Terugblik
Het is de vraag of de documentaire van John van den Heuvel even veel stof doet opwaaien als die van van collega-verslaggever Peter R. de Vries. Hoe dan ook biedt het een interessante terugblik op één van Nederlands meest spraakmakende ontvoeringszaken.

Even een opfrisbeurt: op 9 september 1987 had Gerrit Jan Heijn een afspraak bij de tandarts, maar werd die bewuste dag opgewacht door Ferdi E., die hem gewapend met een pistool ontvoerde.

Maandenlang probeerde Ferdi E. losgeld te krijgen van de nabestaanden. Hij stuurde de familie dertien losgeldbrieven en zelfs een afgesneden pink van zijn slachtoffer om de druk te verhogen. En met succes: in november van dat jaar ontving hij een deel van het geëiste losgeld en ruim 1200 diamanten.

In januari 1988 liep Ferdi E. tegen de lamp toen hij het geld begon uit te geven, waarna zijn arrestatie volgde op 6 april datzelfde jaar. Toen werd duidelijk dat Gerrit Jan Heijn al op de dag van zijn ontvoering was vermoord en begraven. Ferdi E. werd veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs, maar kwam in 2001 al vrij. Hij overleed vorig jaar op 66-jarige leeftijd bij een verkeersongeval.

Reageren