SBS brengt docu mijnramp (Update)

SBS 6 zendt op woensdag 3 november de documentaire 69 Dagen Gevangen In De MIjn, over de Chileense mijnramp die 33 mijnwerkers maandenlang onder de grond gevangen zette, uit. (Update: precieze datum toegevoegd.)

De reportage laat zien hoe een van de grootste mijnrampen ooit heeft kunnen gebeuren en vooral waarom de arbeiders het wonder boven wonder overleefd hebben.

Ook andere mijnrampen worden onderzocht en vergeleken. De overlevenden hiervan vertellen hun ingrijpende ervaringen en weten precies wat er door de hoofden van de Chileense mijnwerkers is gegaan.

Natuurlijk blijft ook de reddingsactie niet onbesproken, die – gepaard met de nodige technische kennis en middelen – in een recordtempo de slachtoffers uiteindelijk een voor een naar boven haalde.

MIjnramp Chili
Op 5 augustus van dit jaar overkomt 33 mannen de angst van iedere mijnwerker: de ruim 700 meter lange mijnschacht stort in en de Chilenen worden bedolven onder duizenden kilo’s puin. Het nieuws gaat de hele wereld over en Chili is in diepe rouw.

Pas na zeventien dagen ontdekt men dat de mijnwerkers het op miraculeuze wijze overleefd hebben. Een grootscheepse reddingsactie wordt op touw gezet, waardoor de slachtoffers langzaam maar zeker hun hoop zien groeien.

De operatie verloopt voorspoediger dan verwacht en op 13 oktober wordt de eerste mijnwerker gered en 23 uur later is iedereen weer bovengronds.

Reageren