Schaatsanalist Erben Wennemars

"Ik verwacht heel veel Nederlandse medailles op de WK Afstanden in Inzell."

Na zijn schaatscarrière maakt Erben Wennemars nu naam als analist bij Studio Sport. Speciaal voor Televizier laat hij zijn licht schijnen over de kansen van de Nederlanders op het WK Afstanden in de nieuwe overdekte schaatshal van Inzell. En Erben ziet het helemaal zitten.

Meteen maar de belangrijkste vraag: hoe gaan de Nederlanders het doen op dit toernooi?

„Bij de mannen gaan we op de lange afstanden goed scoren met Bob de Jong. Stefan Groothuis is enorm favoriet op de 1000 meter en bij de dames hebben we natuurlijk Ireen Wüst, Margot Boer en ook Annette Gerritsen. We zijn met meerdere kandidaten goed op alle afstanden.”

Ook goed genoeg voor goud?

„Zeker. Ireen Wüst gaat voor goud op de 1500 meter en de 3 kilometer, Margot Boer en Annette Gerritsen op de 500 en de 1000 meter, en bij de heren Jan Smeekens op de 500 meter en Groothuis op de 1000 en 1500. Vergeet ook niet dat Mark Tuitert olympisch kampioen is op die laatste afstand. Bob de Jong, Bob de Vries en Jan Blokhuijsen doen voor de grote prijzen mee op de 5 en de 10 kilometer. Ik verwacht heel veel medailles.”

Op de Olympische Winterspelen in Vancouver haalden we anders niet zo veel gouden plakken.

„Dat gaat nu wel goed komen. De buitenlanders laten hier en daar wat steken vallen. Zij gebruiken de niet-olympische jaren meer als opbouw richting de Winterspelen in Sotsji (Rusland) in 2014. Nederlanders willen de tussenliggende jaren gewoon vol presteren. Maar we moeten de buitenlanders niet onderschatten, hoor. Kijk maar naar Christine Nesbitt. Die rijdt fantastisch op het moment.”

Hoe jammer is het dat Sven Kramer niet in Inzell is?

„Dat is natuurlijk jammer. Aan de andere kant, dit is het laatste toernooi waarbij Sven niet aanwezig zal zijn. Dus tegen de mensen die nog kans willen maken op een medaille zou ik zeggen: grijp je kans nu, want volgend jaar is-ie er weer.”

Staat er nog een ster op dit toernooi?

„Ik denk dat dit het toernooi van de nieuwe namen wordt. Stefan Groothuis is een fantastische schaatser, maar heeft nog nooit iets gewonnen; dat moet nu een keer gebeuren. Datzelfde geldt voor Bob de Vries en Jan Smeekens. Die moeten een podiumplaats pakken.”

Hoe vind je je baan als schaatsanalist eigenlijk?

„Hartstikke leuk. Ik weet één ding zeker en dat is dat ik verstand heb van schaatsen. En ik pak het net iets anders aan dan mijn voorgangers, omdat ik vooral van het mentale aspect houd. De strijd, de onderlinge verhoudingen en de druk die er bij de schaatsers komt kijken wanneer ze voor zo’n groot toernooi staan.”

Waar ben je verder druk mee?

„Ik doe allemaal leuke projecten. Voor Randstad bemiddel ik voor topsporters die na hun carrière een baan zoeken. Ik ben ambassadeur van FC Zwolle, ik geef heel veel lezingen en trainingen over hoe je doelen kunt bereiken en over winnen en verliezen. Ik zit in het olympisch Plan 2028, om de Spelen naar Nederland te halen. Op maandagavond doe ik een programma op Radio 1 en ik schrijf een column voor het AD. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik doe het wel. En dan besteed ik ook nog veel tijd aan ‘nee’ zeggen tegen aanbiedingen. Ik heb het in ieder geval een stuk drukker dan toen ik nog schaatser was.”

Baal je er nog van dat er dit jaar geen Elfstedentocht was?

„Enorm! Ik was er de hele winter helemaal klaar voor. Maar ja, als er geen ijs ligt, dan houdt het op.”

De belangrijkste data voor schaatsfans op een rij:

Donderdag 10 maart
1500 meter mannen
3000 meter vrouwen 

Vrijdag 11 maart
1000 meter mannen
1500 meter vrouwen
5000 meter mannen

Zaterdag 12 maart  
1000 meter vrouwen
10.000 meter mannen
5.000 meter vrouwen

Zondag 13 maart
500 meter vrouwen
500 meter mannen
ploegenachtervolging m/v

 

Reageren