Schatjes

Deze aflevering van opvoedprogramma Schatjes staat onder andere in het teken van een huilbaby. Een veelvuldig brullende kleine in huis kan voor heel wat spanningen zorgen, weet ook Schatjes-psychologe Tischa Neve.

In principe huilen alle baby's, het is de enige manier van communiceren op die leeftijd. Ze huilen nooit voor niets, dus. Maar we spreken pas van een huilbaby als een kindje meer dan drie weken aaneen langer dan drie uur per dag huilt.

Oorzaken
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een huilbaby, voor sommigen is het gewoon een fase, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Een liesbreukje, een werveltje dat niet helemaal goed zit, of bv. heel gevoelig zijn voor prikkels. Ook hebben sommige baby's hevige last van (voedsel)allergieën. Rust en ritme is van belang én proberen ook de positieve momenten van de baby te blijven zien.

Hulp zoeken
Babies huilen, ouders worden onzeker en proberen van alles uit of worden geïrriteerd en dat veroorzaakt weer huilen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Belangrijk is om niet te lang te wachten met het zoeken van hulp!

Reageren