Scheuren door de stad

Bij de Grand Prix van Monaco denk je aan scheurende bolides door smalle straatjes, extravagante rijkdom en weelderige luxe. Grote jachten dobberen in een azuurblauwe zee en rijke mannen pronken met iets te jonge dames aan hun zijde. Daarbovenuit hoor je het geraas van de motoren van de Formule 1-wagens. De racewedstrijd werd al in dit belastingparadijs verreden voordat het Formule 1-kampioenschap bestond.

In 1929 won de Frans-Britse William Grover-Wiliams de eerste wedstrijd, vervolgens werd hij met korte tussenpozen vanaf 1955 jaarlijks verreden. De Automobile Club de Monaco organiseert de race en mocht je interesse hebben om het spektakel volgend jaar met eigen ogen te gaan aanschouwen: kaarten variëren van 90 euro tot ruim 500 euro per stuk.

Olav Mol
Alle terrassen veranderen in mei in tribunes, en het ombouwen begint al zes weken van tevoren. Sinds 1991 doet Olav Mol verslag. Aanvankelijk voor Studio sport, maar na een jaar verwierf RTL de Formule 1-rechten en verhuisde Olav mee.

Geluk
In een interview vertelt hij vol passie over dit circuit. "Het is kruip-door-sluip-door. De factor geluk speelt een grote rol. En om het publieke leven in de stad zo veel mogelijk te ontzien, gaat de baan in de avonduren open voor het verkeer. Auto’s druppelen water en olie en dat komt de grip op het asfalt niet ten goede. Maar bang zijn de coureurs niet zo gauw. De talenten en de rouwdouwers vinden het geweldig om er hun grenzen op te zoeken."

Publiek
Liefhebbers van de Formule 1 kunnen hun hart ophalen in de
straten van Monaco. "Het publiek zit erbovenop. Als de coureurs
naar de pits lopen, passeren ze op anderhalve meter. Ze horen de
gierende banden, ruiken het asfalt en zien de manoeuvres van dichtbij."

Wie tipt Olav als winnaar?
Vorig jaar schreef Lewis Hamilton de wedstrijd op zijn naam. "Het is een wild guess wie er dit jaar wint, maar ik gun het de jonge Duitser Sebastian Vettel van harte: hij is lekker bezig en hij voelt zich goed in dit soort races. Maar eerlijk is eerlijk: het is een riant schot voor de boeg."

Koning van Monaco
In het verleden was Ayrton Senna favoriet en publiekslieveling nummer één. Als je zes keer wint, word je al snel 'Koning van Monaco' genoemd. Nu is het lastig om te voorspellen. De kwalificatie is doorslaggevend, want inhalen is in de smalle straten haast niet te doen.

Concentratie
Meteen na de start zit er een lastige knik en de auto’s scheuren rakelings langs de vangrail. Als je een seconde je concentratie kwijtraakt, ben je al gezien.

Langzaamste circuit
De Franse coureur Olivier Panis won ooit vanuit de veertiende
positie. Op papier schier onmogelijk! Monaco heeft het langzaamste circuit van het seizoen, al liegt een gemiddelde
snelheid van 160 km/u er toch niet om.

Prachtig plaatje
Ook voor de fans die het met tv-beelden moeten doen, heeft de Grand Prix iets extra's. "Andere wedstrijden lijken misschien op het beeld van een computergame, maar Monaco geeft een prachtig plaatje."

Nooit saai
"Saai zijn Formule 1-races nooit. En als ze toch saai zijn, is het aan mij om daar verandering in te brengen."

Reageren