Seizoen 2 van Ali B Op Volle Toeren

14 december 2011 00:01 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Rapper Ali B zoekt met collega Nina naar de wortels van hippie Armand. Ali B en vrouwelijke rapper Nina bezoeken in de eerste aflevering van een nieuw seizoen Ali B Op Volle Toeren protestzanger Armand.

Nina is tijdens de autorit naar Eindhoven vooral onder de indruk van het reggaenummer Hasjiesman: een liefdesverklaring van Armand aan de geneugten van softdrugs. Volgens Ali B wordt de Eindhovenaar ten onrechte versleten voor een hippie: „Achter die karikatuur staat een poëet en achter die rebelse, vreemde vogel schuilt een lieve, sympathieke en goedaardige man.”

Vooroordeel
Armand moet op zijn beurt ook over een vooroordeel heen stappen: hij denkt dat rap alleen maar gaat over auto’s, geld en bitches. Dat er vervolgens een vrouwelijke rapper bij hem komt aankloppen, past niet in dat plaatje. De rappers wagen zich aan Ben ik te min, een toptienhit uit 1966. De lat ligt hoog, want Armand is erg kritisch. „Alle versies die ik tot nu toe heb gehoord - en dat zijn er inmiddels een hoop - zijn allemaal verschrikkelijk”, volgens hem.

Televisiehit
De muzikale ontdekkingstocht van Ali B in de wereld van het levenslied was dit voorjaar een onverwachte kijkcijferhit. De magie bij de ontmoeting tussen jonge rappers en iconen van de Nederlandstalige muziek, zoals Willeke Alberti, Stef Bos en Bonnie St. Claire, spatte van het scherm, en reikte soms tot in de hitlijsten. De rapversie van Rosamunde – een hit van Dennie Christian uit 1975 – haalde zelfs de top-10. In dit nieuwe, tweede seizoen wagen artiesten als Corry Konings, George Baker en Rob de Nijs zich aan een krachtmeting met jonge nederhoppers.

Te min
De Eindhovense protestzanger Armand (65) is te gast in de eerste uitzending van dit seizoen. Vorig jaar weigerde hij nog resoluut om in het opgeleukte Op Volle Toeren te verschijnen. „Altijd Ben ik te min, ik vond het afgezaagd. Alle versies die ik tot nu toe heb gehoord – en dat zijn er inmiddels een hoop – zijn allemaal verschrikkelijk slecht.”

De excentrieke, roodharige zanger ging uiteindelijk toch overstag. „Ik dacht dat het een programma zou zijn, gekneed naar wat mensen willen. Tot ik de aflevering met Bonnie St Claire zag. Aan Ali B werd gevraagd wie zij nu eigenlijk was. Ali antwoordde dat Bonnie de Amy Winehouse van de Nederlandse popmuziek is. Toen dacht ik: ik doe mee. Men neemt in Op volle toeren geen blad voor de mond.”

Huiverig
Ali B kan zich de terughoudendheid van sommige artiesten wel voorstellen. Ze kennen Ali in de eerste plaats als een brutale rapper of als – zoals hij zichzelf omschrijft – ‘het zwarte schaap van de TROS-familie’. „Als ze een afkeer van me hebben, denken ze: dat wordt niets. Maar als ze toch kijken, denken ze misschien: wow! Dan is het programma zo sterk dat het beeld over mij gaat verschuiven.”

Veertig procent van zijn publiek komt nu naar zijn voorstellingen vanwege Op Volle Toeren, voegt Ali eraan toe. Veilig Ali ziet zichzelf als presentator én gast in zijn eigen programma: „De rappers zijn een team; samen leren we nieuwe dingen: we kennen de muziek niet; dat hebben we met elkaar gemeen.” De show weet een sfeer op te roepen waarin de gasten persoonlijke verhalen opdissen die ze normaal gesproken niet vertellen, en dat hoor je terug in de nummers. „Hoe dieper de gevoelens, des te mooier de muziek. Gevoelens zijn net Chileense mijnwerkers die ineens het licht zien.”

Meer over