Serious Request tv: Nicolette Kluijver (interview)

Serious request staat dit jaar in het teken van de bestrijding van malaria. Afgezien van het afzien van de 3FM-dj's in het Glazen Huis doet BNN's razende reporter en collectante Nicolette Kluijver (25) verslag van opvallende inzamelingsacties in het land. "Het wordt hysterisch!"

Door Leks van der Horst.

Waarom moet iedereen de actie steunen en met gulle hand geld geven?

"Omdat meer dan drie miljard mensen het risico lopen te worden gestoken door de malariamug en te overlijden aan de ziekte, terwijl het heel goed te voorkomen is en voor honderd procent te behandelen. Elk jaar kost het een miljoen levens, elke dertig seconden sterft een baby aan de gevolgen van malaria. Dat is toch te gek voor woorden?"

Wat kan het Rode Kruis eraan doen?

"Als je eenmaal malaria hebt, moet je binnen 24 uur aan de antibiotica. Het Rode Kruis kan daarvoor zorgen, maar dan moet je niet te ver van een ziekenhuis wonen. Voorkomen is natuurlijk beter. Dat proberen ze te bereiken door voorlichting te geven en muskietennetten te verstrekken."

"Zo'n net kost vijf euro. Daar kan een gezin van drie personen onder slapen. Dus: vraag voor vijf euro een plaatje aan in het Glazen Huis en je kunt het leven van drie mensen redden."

Al enig idee waar de redactie je op af gaat sturen?

"Drie plannen zijn al bekend. Studenten gaan rondjes schaatsen voor geld op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, een groep wil het wereldrecord barkeepen, dat op 48 uur staat, proberen te verbeteren. En mijn oude school, het Groenhorst College in Lelystad, voert actie voor Serious request."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/102924/2988321349405918cb0f1b8fa8298b49/article_flash

"Voor de rest laat ik me verrassen. Ik sta in dienst van het goede doel, ik moet mezelf helemaal wegcijferen. Dat is ook wel eens goed."

Zijn er dingen die je absoluut niet zou doen? Bijvoorbeeld je laten 'doodkietelen', waaraan je nogal een hekel schijnt te hebben?

"Vorig jaar heb ik in Breda dertien uur achter elkaar knuffels staan uitdelen. Het ging maar door, ik dacht dat er geen eind aan kwam. Maar je weet waarvoor je het doet en de sfeer was zó fantastisch, dat trekt je er doorheen."

"Ik ga tot het uiterste, wil zoveel mogelijk geld binnen scheppen. Als je me wilt kietelen: mij best. Voor een tientje mag je. Als het moet, ga ik over mijn grenzen heen."

Wanneer kunnen we jou eens zien hongeren in het Glazen Huis?

"Helaas: ik ben geen radio-dj, dus ik mag niet meedoen. Anders zou ik me zeker aanmelden als kandidaat. Met dat hongeren zou ik in elk geval geen moeite hebben: ik ben model geweest, een tijd niet eten kan ik wel. Het lijkt me geweldig om in dat huis te zitten, maar ik klaag niet."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/106656/dd92fb0671e176145d7183c3bc79eb1f/article_flash

"Als verslaggeefster haal ik ook veel voldoening uit mijn werk. Vorig jaar was ik aan het eind doodop, maar ik ben nog nooit zo gelukkig de kerst in gegaan. Het mooiste cadeautje had ik al gehad. Dit keer wordt het waarschijnlijk een nog groter gekkenhuis. Groningen is een enorme studentenstad met heel veel jonge mensen. Het wordt echt hysterisch!"

Reageren