Silk: Nieuwe advocatenserie op Nederland 2

27 juni 2013 12:36 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In Groot-Brittannië is Silk al zeer succesvol, nu mag Nederland ook kennismaken met de advocatenserie. Met in de hoofdrol een vrouw die ‘gewoon een broodje eet’.

Toen Maxine Peake (36)in het script van Silk las dat haar personage een advocatenpruik in haar plastic tas duwt terwijl ze een sigaretje opsteekt, was ze verkocht. „Ik móest deze vrouw spelen, ze leek me sympathiek.” Silk is een Britse serie (vandaar de pruik) over een aantal advocaten in Londen. Hoofd­persoon is Martha Costello die met collega Clive (Henry Rupert Jones) vecht om een promotie.

Verademing

Clive is een rijkeluiskindje dat ervan geniet als hij een verkrachter een zo laag mogelijke straf bezorgt. Martha is warm, begaan met haar cliënten en werkt dag en nacht. Maxine: „Ik hoop dat de passie voor haar beroep overkomt. Ze is een vrouw van in de 30 en vrijgezel, maar ze is niet wanhopig op zoek naar een partner. Dat vond ik wel een verademing. Ze houdt van haar werk en is tevreden.” Maxine liet ook in het script zetten dat Martha echt eet. „In films en series zie je vrouwen altijd maar een beetje spelen met een salade. Ik wilde dat Martha gewoon een broodje at. Zoals normale mensen dat doen.”

Rijk aan drama

Schrijver van de serie is Peter Moffat. Hij was zelf een tijdlang strafpleiter en kent dus het advocatenwereldje. „Ik wil met Silk laten zien hoe het er echt aan toe gaat”, zegt hij. „De enorme druk, de onmogelijke keuzes, de ethische dilemma’s, de overlap van werk en privé-leven en de principes die je moet opofferen. Die wereld is zo rijk aan drama en ik wilde alles laten zien.” Maxine is het met hem eens. „Om me voor te bereiden heb ik nogal wat rechtszaken bijgewoond. Ik raakte er bijna aan verslaafd. Zelfs in de kleinere zaken zoals diefstal zijn de achterliggende verhalen geweldig interessant. Het was veel leuker dan overdag televisie kijken.”

Meer over