Sipke Jan Bousema over Op de bon

Sinds een paar weken presenteert Sipke Jan Bousema Op de bon. Vorig seizoen was het nog te zien op Nederland 3 met Nasrin Dchar, die zelf geen rijbewijs heeft. We bellen Sipke terwijl hij achter het stuur zit. Niet handsfree...

Waarom ben jij de nieuwe presentator?

"Omdat ik één van de vaste presentatoren ben van Nederland 1. Het programma is ook wat aangepast, zodat het voor een breder publiek geschikt is. Eerst duurde het bijvoorbeeld veertig minuten, nu ruim 25. Op de bon zit een beetje in dezelfde hoek als Blik op de weg. Het format is uiteraard anders, maar het zal dezelfde soort kijkers boeien."

Wat zit er zoal in?

"We behandelen allerlei soorten boetes; van wildplassen tot iemand die illegaal in een caravan heeft gebivakkeerd. Verder lopen we mee met het Tilburgse politiekorps, waar je de andere kant van het politiewerk te zien krijgt."

Agenten die overfanatiek boetes uitdelen?

"De agenten krijgen ook te maken met dilemma's. Tussen degene die de boete krijgt en degene die hem uitdeelt, zit een interessant spanningsveld. We hebben ook de volksjury, die een oordeel velt over rechtszaken van mensen die hun zaak proberen te verdedigen. Opvallend is dat die volksjury vaak een andere mening is toegedaan dan de rechter."

Waarom is het programma zo succesvol?

"Iedereen vraagt zich af: wat mag wel, wat mag niet? Welke boete is terecht, welke niet? Als je meer dan zestig kilometer te hard rijdt binnen de bebouwde kom, dan is dat natuurlijk belachelijk. Maar als iemand een relatief onschuldige overtreding heeft begaan en die gaat door het stof omdat hij zijn lesje wel geleerd heeft: moet je die dan nog extra straffen?"

"Het is een beetje mee gluren met alles wat tegen de grens aan zit en erover heen gaat. Het blijft intrigerend, die bekeuringen en boetes. Als het ons zelf overkomt, zijn we kwaad. Maar als het bij anderen gebeurt, vinden we het volkomen terecht."

Ben je zelf wel eens op de bon geslingerd?

"Oh hou up, schei uit! Ik heb nog heel even gedacht dat de Avro me daarom vroeg om dit programma te presenteren. Ik heb behoorlijk wat snelheidsovertredingen op mijn naam staan. Ik hou wel van een beetje doorrijden. Je zou een flinke wereldreis kunnen maken van alle boetes die ik heb moeten betalen."

Reageren