Slotaflevering Africa

12 Maart 2013 11:49 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De BBC-serie Africa eindigt met een aflevering over de grootste zandbak ter wereld: de Sahara. Overleven in de verzengende hitte.

In deze immense Noord-Afrikaanse woestijn, 200 keer zo groot als Nederland, kan de temperatuur overdag oplopen tot 55 graden Celsius . Maar dat wil niet zeggen dat er geen leven mogelijk is. De laatste aflevering van de adembenemende natuurserie ­Africa bewijst eerder het tegendeel: het wemelt van de planten en dieren in de Sahara. Je moet er alleen goed naar zoeken en vaak geduldig wachten tot zich een teken van leven aandient.

Wachten op een teken van leven in Africa

Dat is precies wat de cameramensen van de BBC hebben gedaan. Zo zijn ze erin geslaagd de zilvermier te filmen. Als de zon diens natuurlijke vijanden op het heetst van de dag heeft verjaagd, kruipt dit gepantserde insect uit z’n holletje om een hapje te eten. Fascinerend zijn ook de tijdopnamen van schuivende duinen en van totaal verdorde planten die zich bij een (uiterst zeldzame) bui regen in volle glorie ontvouwen. Het lijken wel fata morgana’s. De scarabee wacht tot het droog is om van kamelenmest ‘pillen’ te draaien waarin hij eitjes kan leggen.

Meer over