Smsje naar tv wordt gratis

Goed nieuws voor prijzenjagers: een smsje naar je favoriete tv-programma om kans te maken op een prijs, wordt in de toekomst hoogstwaarschijnlijk standaard gratis. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei dat deze week tegen de Tweede Kamer.

Nu is het nog zo dat een tv-programma kijkers de kans op een prijs biedt als ze tegen een speciaal tarief hun stem uitbrengen, bijvoorbeeld door te bellen of smsmen.

Geld verdienen
Veel programma's als talentenjachen, maar ook belspelletjes, maken gebruik van die methode, om zo het aantal stemmen (en dus de inkomsten) op te drijven.

De minister vindt dat echter teveel lijken op een loterij: het tegen betaling kans maken op een prijs. Het opzetten van loterijen is in Nederland aan een selecte groep organisaties voorbehouden.

Geen prijs, wel prijs
Daarom zouden tv-programma's alleen prijzen voor het stemmen mogen bieden, als dat stemmen gratis gebeurt. En betaald stemmen zou alleen nog mogen als kijkers daarvoor verder geen kans maken op een beloning in de vorm van een prijs.

De enige uitzonderingsmogelijkheid is wanneer de omroep of zender in kwestie een kansspelvergunning heeft. Maar dat is voor zover bekend bij geen enkele omroep op dit moment het geval.

Meer over:

Reageren