Smullen met Taarten van Abel

Het smakelijkste kinderprogramma op televisie is Taarten Van Abel is terug. Siemon de Jong ontvangt weer elke zondag in zijn fantasiebakkerij een kind met wie hij een taart maakt voor een bijzonder iemand. Ondertussen bespreekt hij ongedwongen 'een paar puntjes' met zijn gast.

En dát is volgens Siemon het geheim van Taarten Van Abel. "Ik laat zien dat kinderen net mensen zijn. Over gevoelszaken kun je best op gelijk niveau converseren."

Hij legt uit: "Kinderen kunnen zich goed uitdrukken en ervaren op veel punten dingen hetzelfde als ouderen. Het is maar net hoe je ze benadert, je hoeft niet op je knieën te gaan."

Monumentjes
 
In de negen jaar dat het jeugdprogramma bestaat hebben de makers al heel wat met elkaar meegemaakt. "Negen jaar is een hele tijd. Er zijn al kinderen uit het programma volwassen of gestorven", legt Siemon uit.

"Ik kreeg laatst een brief van een moeder. Haar kind had in Taarten Van Abel gezeten en was overleden aan een hersenvliesontsteking. Voor ouders zijn die uitzendingen monumentjes."

Dromen waarmaken

Hoe prachtig Siemons taarten ook zijn: dat kunstje heeft hij pas later geleerd. "Ik ben verpleger. Dat had ik na vijf jaar wel gezien. Toen werd ik verliefd op een slimme jongen, een professor. Hij was een groot gebakliefhebber en zei: 'Ga toch taarten bakken!'"

"Als kleuter wilde ik bakker worden en een tijdje wilde ik ook kok in een vliegtuig zijn", legt hij uit. "Het heeft even geduurd, maar ik heb mijn droom opgepakt, zoals het vaak gaat met dromen."

Reageren