Songfestival Blog: Oranje feestje in Mälmo voor Anouk

Het Eurovisie Songfestival werd gisteren een oranje feestje. Het hele publiek leek blij voor Nederland. Correspondent Rob Gommans stond ertussen in Mälmo.

Wát een avond. Anouk verloste ons eindelijk van ons nationale Eurovisietrauma. ‘Doordat we door zijn naar de finale, hebben we al gewonnen’, concludeerde Songfestivalfanclubvoorzitter Dennis vlak na het verlossende woord in de zaal. En gelijk heeft-ie. Een paar momenten daarvóór ontplofte de zaal nog, na het zenuwslopende openen van tien enveloppen.

Spannende halve finale

Natuurlijk zat Nederland in de laatste. Dat levert de spannendste televisie op als je al honderd jaar niet meer in de finale hebt gestaan, weten ook de producers van de Zweedse omroep SVT. Maar bij het zien van het roodwitblauw op het scherm in de zaal is de ontlading compleet. Anoukfans uit Denemarken, Eurovisiefanatici met oranje sjaals, Ieren die het ‘ons’ ook weer eens gunden: iedereen valt elkaar juichend in de armen. ‘Ik moest huilen, en nu weer’, vertelt een meisje buiten. Het woord ‘eindelijk’ is niet van de lucht bij de talrijke Nederlandse fans die in en rond de Malmö Arena rondhangen. Het lijkt wel of Nederland het WK heeft gewonnen.

Struisvogelpakken

Of Anouk zelf zo gecharmeerd is van volwassen mannen in een struisvogelpak (jaja, ‘Birds’!) is de vraag, maar ach, het zal haarzelf weinig uitmaken. Grijnzend en dansend staat ze op het podium en uitgelaten beantwoordt ze later de vragen in het perscentrum. Ze blijkt komende zaterdag in de eerste helft van de finale te zitten, maar ‘wat maakt het eigenlijk uit?’ vraagt ze zich af.

Songfestivalgekte in Mälmo

Terwijl Anouk om het te vieren een stukje taart eet in haar hotel en daarna snel het bed induikt, treedt een eindje verderop in de stad een ex-winnares van het Songfestival op. Carola heet ze, en ze deed drie keer mee: met Främling (derde in 1983), Fangad av en stormvind (eerste in 1991) en Invincible (vijfde in 2006). Tijdens een – op zijn zachtst gezegd – bijzonder miniconcert (een mix van Songfestivalnummers, hardrock en christelijke gospels), uit ze de wijze woorden: ‘Eerste worden is niet het belangrijkst bij het Songfestival. Je kunt ook winnen als je tweede wordt. En zelfs laatste.’ Als één land dat dit jaar bewijst is het Nederland. Ook al staat er nog geen punt op het finalescorebord, gewonnen heeft Anouk al.

Kijk hieronder voor 2 exclusieve Songfestivalfoto's!

Reageren