Songfestival ook naar Azië

Het Eurovisie Songfestival krijgt nog dit jaar een Aziatisch broertje. De eerste Asia Pacific Song Contest, zoals het festival gaat heten, zal in november in India gehouden worden.

Het commerciële bedrijf Asiavision heeft de rechten van het Songfestival gekocht van de EBU, de European Broadcasting Union.

De EBU is verantwoordelijk voor uitzendingen als die van het Songfestival en Spel Zonder Grenzen.

Scherpe doelen
Asiavision heeft laten weten dat in eerste instantie 14 landen zullen deelnemen aan het festival. Tot dusver heeft nog geen enkel land officieel ingestemd, maar de organisatie heeft de 14 potentiële deelnemers al wel op een rijtje.

Over tien jaar moet het aantal deelnemende landen opgeschroefd zijn naar dertig stuks.

Drietalig
Er wordt een spectaculaire televisieshow verwacht, met internationale gastoptredens en presentatoren die Engels, Mandarijn en Hindi spreken.

De meeste regels zullen hetzelfde zijn als die van het Eurovisie Songfestival. Zo zijn er geen richtlijnen voor de muziek- en taalkeuze van de nummers, en kan het publiek stemmen door middel van televoting.

Het grootste verschil met de Nederlandse versie is dat kijkers wél op hun eigen land kunnen stemmen. Een stem voor een ander land staat gelijk aan halve stem voor het eigen land.

Sacha Baron Cohen

Het is niet de eerste keer dat een spin-off van het Songfestival wordt gemaakt. Amerikaanse mediabedrijven hebben al eens geprobeerd een op de verschillende staten gerichte versie van American Idol te lanceren.

Ook Sacha Baron Cohen, beter bekend als zijn alter ego's Ali G en Borat, wilde een film maken over het Eurovisie Songfestival. Beide ideeën werden van de hand gedaan.

Reageren