Songfestival-trein dendert door

10 februari 2010 01:06 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De uiting van het woord 'songfestival' alleen al zal bij velen irritatie opwekken. Nieuws rondom het evenement blijft maar aanhouden en is onontkoombaar. Een relatief kleine groep mensen blijft als Galliërs weerstand bieden tegen de overheersende, negatieve commentaren. Televizier blikt terug op de afgelopen weken: wat is er nu allemaal gezegd over het Nationaal Songfestival en Nederlands' kansen tijdens het Eurovisie Songfestival in Oslo?

Nergens is het protest tegen de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival zó groot als dit jaar op internet.

Protesten
Verschillende anti-Sha-la-lie Hyves zijn opgericht om te protesteren tegen de Nederlandse inzending. Op Youtube is een Engelstalige protestversie van het nummer verschenen die op Twitter al naar voren wordt gebracht als "de nieuwe inzending voor het Songfestival".

De commentaren onder de filmpjes zijn niet te luchten. Slechts een enkeling gaat tegen de stroom in en is te spreken over het liedje. Ze benadrukken de aanstekelijkheid en simpliciteit ervan.

Op Televizier.nl zijn de commentaren evenmin positief. De beste vertolking van het lied mag volgens jullie dan hebben gewonnen, maar het maakt geen enkele kans op het Eurovisie Songfestival. Er bestaat verbijstering om de inzending en deelname van Nederland in het algemeen.

Poll
Meer dan 73.000 bezoekers van de website van De Telegraaf spraken hun mening uit in een poll. Een matige zes procent van de stemmers gokt dat we weliswaar niet zullen winnen, maar wel ver zullen komen. Slechts vijf procent heeft volledig vertrouwen in een finaleplek. Een karige zeven procent denkt dat Nederland goede kans maakt om de finale te winnen.

Het overgrote merendeel, 82 procent, denkt echter dat een finaleplek voor Nederland onhaalbaar is.

Pierre Kartner-monopolie
Eerder nieuws: zangeres en ex-deelneemster aan het Songfestival Edsilia Rombley sloeg een aanbod om een kandidaat te coachen af. Ze was het oneens met de selectieprocedure.

Het monopolie van Pierre Kartner's Sha-la-lie sprong in het verkeerde keelgat, zo meldde ze in RTL Boulevard: "Ik sta niet helemaal achter het idee dat één persoon een liedje maakt. (...) Ik had liever gehad dat alle zes mensen die iemand introduceren een liedje hadden mogen uitzoeken en produceren."

Edsilia's mening wordt door fans van het Songfestival gedeeld. Volgens hen gaat organisator TROS ondemocratisch te werk. Er zou sprake zijn van vriendjespolitiek en er wordt niet ingegaan op serieuze en concrete voorstellen van de fans.

Oubollig en kansloos
Muziekproducent en Idols-jurylid Eric van Tijn verklaart in De Telegraaf dat Nederland in zijn ogen kansloos is. Met een gedateerd nummer als Sha-la-lie kun je tegenwoordig niet meer mee komen aanzetten, zo denk Eric: "Het nummer had ook vijftig jaar geleden geschreven kunnen worden. Als je Pierre vraagt een nummer te schrijven dan kun je er op rekenen dat er ‘shalali’ in zit (...) Kijk, als je dit liedje dertig jaar geleden had laten zingen door Dennie Christian had je meteen gewonnen. Het is voor Pierre een geweldig liedje, maar het is 2010 en ik denk dat het niets wordt. We zijn kansloos."

Er valt niets van te maken
Gordon zou als coach meewerken aan het Nationaal Songfestival, maar trekt zich samen met Bouke, kandidaat en winnaar van 'Waar is Elvis?', terug: "Nadat we het liedje hadden gehoord, hebben we ons meteen teruggetrokken. Er viel voor ons niets van te maken (...) Het zou een stunt zijn als we de finale halen", oordeelt Gordon.

Eftelingattractie
Paul de Leeuw boort op zijn Twitter-pagina de Nederlandse inzending compleet de grond in. Hij vergelijkt Sieneke's act met een Efteling-attractie en schrijft spottend: "Ik zie al een tv-soap met Sieneke. Ze gaat in Volendam wonen, krijgt spraakles en een pak appelsap wordt naar d'r vernoemd: appel-: ja hoor!!! (...) sjalalalie'k ben verliefd op jou' sjlalalalie 'k bef je bont en blauw (kwa smurfen dan he?)"

Tuttigheid
Cornald Maas, al jarenlang commentator van het Eurovisie Songfestival, zou deel uitmaken van de jury van het Nationaal Songfestival, maar trekt zich terug.

Bij SBS Shownieuws en RTL Boulevard levert Cornald kritiek op de tuttige uitstraling van Sieneke en dat van het liedje zelf. Hij zegt teleurgesteld te zijn: "Misschien maken we een kans als het de enige in zijn soort is. (…) Maar terwijl ik dit zeg hoor ik een echo van mezelf de afgelopen jaren, dus mwah. Laten we er maar een mooi draaiorgelfeestje van maken."

Terug naar de basis
Yolanthe zegt tegen Televizier wel vertrouwen te hebben in de Nederlandse inzending: "Ik begrijp de kritiek van mensen, maar denk dat het ook wel leuk is om het eens over een heel andere boeg te gooien. De afgelopen jaren hebben we gekozen voor glamour, voor mooie vrouwen met mooie liedjes. Dat werkte niet. vorig jaar kozen we voor iets geks, de toppers, maar ook dat is niet gelukt"

"Misschien is het juist goed om nu terug te gaan naar de basis, naar het volkse dat zo goed bij onze cultuur past. Ik heb er wel vertrouwen in. Het zou wel heel mooi zijn als dit het winnend liedje wordt. Dan is Pierre Kartner natuurlijk degene die het laatst lacht."

Pierre en Sieneke gaan voor finaleplek
Pierre Kartner belooft dat Nederland de finale gaat halen. Tegenover Metro zegt hij achter zijn keuze voor Sieneke staat, ondanks zijn tenenkrommende twijfel bij het aanwijzen van de winnaar van het Nationaal Songfestival: "Het is goed wat ik gedaan heb. Ik hou van Sieneke's stijl. Ik weet zeker dat zij daar in Oslo als een klein verloren meisje opkomt en dan de harten verovert met haar grote ogen."

Sieneke zelf ziet zich gesteund door de TROS en laat de krant Spits weten dat ze supertrots is op haar liedje. Ze trekt zich niks aan van alle kritiek en probeert zich te concentreren op positieve dingen: "Ik denk ook dat we in de finale, op 29 mei, komen. Het is namelijk een echte hit, net zoals het Smurfennummer: een simpel nummer, maar het blijft in je hoofd zitten."

Meer over