Songfestival verhuist naar de TROS

De kogel is door de kerk: de TROS neemt vanaf 2010 de Nederlandse uitzending van het Eurovisie Songfestival over van de NOS!

Dit jaar verzorgt de NOS nog de registratie in Moskou, zoals gepland, maar daarna neemt de NOS voor het eerst in lange tijd afstand van de registratie van het evenement.

Twijlel
Helemaal als een verrassing komt dat niet: NOS-directeur Gerard Dielissen liet zich twee jaar geleden al eens ontvallen dat hij zich afvroeg of het Songfestival nog wel bij de NOS paste.

Mede doordat het ESF steeds uitbundiger van opzet wordt en doordat Nederland steeds slechter lijkt te scoren, ging het festival bij de NOS dus in de evaluatie. Dat leidde er al toe dat de TROS de nationale voorrondes mee kon organiseren. En nu kon de omroep dus ook met de Europese omroeporganisatie EBU, hoofdorganisator van het Songfestival, een contract voor de uitzendrechten tekenen tot 2012.

Toppers gaan naar Rusland
Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival dat de NOS voor een langere periode afstand doet van de rechten. Dit jaar stuurt Nederland de Toppers in een nieuwe bezetting (René Froger, Gordon, Jeroen van den Boom) naar Moskou.

Bekijk hieronder het winnende nummer van Rusland van 2008! Toen won de Rus Dima Bilan het festival en sleepte het ESF daarmee voor het eerst naar Rusland.

Reageren