Spannend slot seizoen 6 van Flikken Maastricht

6 april 2012 10:51 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Geheim agent Bill wordt gespeeld door de Amerikaan Bill Zielinski, een goede vriend van Cees Geel. Sinds het begin van dit zesde seizoen van Flikken Maastricht speelt Bill Zielinski de Amerikaanse geheim agent Bill Stark die Eva en Wolfs in de weg loopt. Wat doet de Amerikaanse acteur in Nederland?

Hij stond op het punt om te beginnen in een toneelstuk in Philadelphia toen hij werd gevraagd voor de rol van Bill Stark in Flikken Maastricht. Een aanbod dat de Amerikaanse Bill Zielinski voor zijn gevoel onmogelijk kon afslaan. Bill was eerder al te zien in Bernhard, Schavuit van Oranje en Verborgen Gebreken. Toch is dat allemaal vrij toevallig.

Cees Geel
Bill: „Ik zou net zo goed ergens anders willen werken, als het maar om een goed project gaat. Maar ik heb wel veel met Nederland, vooral met Amsterdam. Ik ben hier ooit naartoe verhuisd met mijn toenmalige vriendin die een baan in het Rijksmuseum kreeg.Ik bleef twee jaar.

Gelukkig kreeg ik veel hulp van mijn vriend Cees Geel, die hier vrij bekend is. Cees introduceerde me destijds bij Kemna Casting en in de tijd dat ik in Nederland verbleef, deed ik verschillende klussen.” 

Flikken Maastricht
Over zijn rol in Flikken kan Bill niet al te veel zeggen. „Dan geef ik te veel prijs. Maar geheim agent Bill Stark is zelfverzekerd en een beetje een treiteraar. Hij doet de dingen graag op zijn eigen manier. Best een klootzak, maar klootzakken zijn altijd leuk om te spelen.”

New York - Nederland
Omdat er niet genoeg werk was, ging Bill na twee jaar Nederland terug naar de Verenigde Staten. Hij woont nu in New York. WAls ik de taal wat beter zou spreken, zijn er misschien meer mogelijkheden. Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd in Nederland.

De mensen van Kemna hebben me een paar keer gebeld voor nieuwe series, maar de timing was niet goed. Ik houd mijn ogen en oren open voor een mogelijkheid om weer terug te komen, want ik mis Amsterdam continu. Het blijft mijn tweede thuis.”

Geen Nederlands
Ondanks twee jaar Nederland, spreekt Bill de taal niet. „Ik schaam me daar wel voor. Ik versta het een beetje. Voor Flikken Maastricht moest ik een aantal Nederlandse zinnen zeggen, die ik met hulp van mijn vriendin fonetisch geleerd heb. Toen ik een keer met Cees naar een voetbalwedstrijd ging, werd ik aangesproken door een dronken Belg. Hij vond me maar een arrogante Engelsman, omdat ik de taal niet wilde spreken.”

Hup Holland
Gelukkig heeft Bill vooral goede ervaringen in Nederland. „Ik ben een groot voetbalfan en heb samen met een goede Amerikaanse vriend de finale gekeken van het WK tussen Nederland en Spanje. In mijn favoriete Amsterdams café in de Jordaan, De kat in de wijngaert. Iedereen was zo vrolijk en opgewonden. Een grote zee oranje! Heel bijzonder om te zien hoe groot de nationale trots is. De uitslag was teleurstellend, maar ik heb Oranje als team geadopteerd. Hup Holland!”

Momenteel werkt Bill aan een tv-pilot voor NBC in de Verenigde Staten. „Het heet Do no harm en is een soort Dr. Jekyl and Mr. Hyde-verhaal. Ik speel een patiënt in een ziekenhuis die ontwaakt uit een coma en zijn eigen gezicht en dat van geliefden en bekenden niet meer herkend. Pretty intense stuff.”

Bill Stark
In de laatste aflevering van het zesde seizoen van Flikken Maastricht komt de Amerikaanse president eindelijk aan in Nederland. In de tussentijd rolt zijn geheime dienst, onder leiding van Bill Stark, antiglobalisten op die een aanslag voorbereidden. Wolfs (Victor Reinier) en Eva (Angela Schijf) ontdekken dat die aanslag een afleidingsmanoeuvre is. Zij denken dat de IRA erachter zit en dat de aanslagpleger al op het terrein van het hotel zit waar de president verblijft. Bill Stark gelooft dat niet.

Dit artikel staat ook in Televizier 13 / 2012 

Bekijk hieronder een voorproefje van de aflevering van vanavond 

Meer over