Spannende tijd voor talkshowkoning

Maandag 14 september is het dan zover: de Amerikaanse talkshowkoning Jay Leno komt op de buis met zijn nieuwe programma, waar hij aan werkt sinds zijn veelbesproken vertrek bij The tonight show. Maar waar zijn plannen veelbelovend leken, trekken zich nu opeens donkere wolken samen boven zijn tv-avontuur.

Critici die bij testopnames van het programma aanwezig waren, vinden het 'nieuwe' programma helemaal niet nieuw, maar eerder een opgepoetste versie van The tonight show.

Rommelig
Leno zou zelf niet goed uit de verf zijn gekomen, zijn decor zou te simpel zijn geweest en het geheel van het programma, dat bestaat uit Leno in de studio en vooraf opgenomen sketches en acts van andere comedians, zou er rommelig uit hebben gezien.

Al met al geen goede eerste indruk, zo luiden de meningen van bloggers. En dus kijkt nu iedereen rijkhalzend uit naar maandag 14 september.

Goedkope tijd
Maar de kritiek stopt ondertussen niet. Er komt steeds meer kritiek op het uitzendtijdstip van The Jay Leno show. Die is (om tien uur 's avonds) voor Amerikaanse begrippen erg opvallend omdat op dat moment meestal series worden uitgezonden.

Nu al is het zo dat zender NBC voor de reclameblokken rond Leno's programma minder geld kan vragen dan andere zenders rond dezelfde tijd rond hun topseries, wat volgens insiders aangeeft dat adverteerders niet in de rij staan om het volle pond te betalen voor Jay Leno's televisie-experiment. De adverteerders zouden vrezen dat ze geen waar voor hun geld krijgen omdat mensen hun series verkiezen boven Jay Leno.

Humor
De allergrootste donkere wolk is nog wel: Leno zou minder grappig zijn én minder zelf in beeld komen.

Waar bij The tonight show nog minimaal 50 procent van de uitzending gevuld was met Jay, is dat bij zijn nieuwe show helemaal niet gegarandeerd omdat de overige sketches ook aandacht krijgen. En er was één ding dat Jay Leno tot talkshowkoning maakte: zijn enorme, grote, vaste schare fans.

Fans weg
Een deel van die fans raakte Jay al kwijt door überhaupt na 17 jaar met The tonight show te stoppen. Een ander deel van de fans raakte hij kwijt omdat zij tijdens zijn nieuwe programma op andere zenders naar hun favoriete topseries zullen kijken.

Als Jay dan ook nog eens de lach niet meer aan zijn kont heeft hangen... dan kunnen de donkere wolken nog wel eens een vies onweer blijken te zijn. Na maandagavond weten we het!

Reageren