Spy

Spion worden is normaliter geen haalbare kaart voor de gemiddelde Brit. Dus werden ze timmerman, vrachtwagenchauffeur en dolfijnentrainer. Tot de realityserie Spy zich aandiende.

Plotseling lag een spectaculair (tijdelijk) James Bond-achtig leven binnen handbereik. Vijfduizend mensen meldden zich bij de BBC in de hoop op een plekje in het tv-programma.

Deelnemers
Daarvan kregen uiteindelijk acht gelukkigen de kans te testen of ze uit het juiste hout gesneden waren voor een spionnenleven: Austin Daboh (19), Reena Dhiri (28), Simon Dilworth (35), Suzi Glantz (58), Nicola Jackson (24), Jennie Moule (27), Max van Schweiger (35) en Gabriel Winn (24).

Training
Zij verhuisden, zonder dat ze hun familie mochten inlichten over het hoe en waarom, naar een andere stad om daar training te doorlopen die levensechte spionnen van MI5 (Britse binnenlandse inlichtingendienst), MI6 (Britse Buitenlandse inlichtingendienst), CIA (Amerikaanse inlichtingendienst) en de Mossad (Israëlische inlichtingendienst) ook ondergaan.

Uitdaging
Ze krijgen les van drie ex-spionnen en moeten hele lastige opdrachten vervullen. De eerste is er meteen eentje die de Mossad ook op rekruten toepast. De kandidaten moeten op een willekeurig opgegeven adres van een flat (zonder dat de bewoners van tevoren zijn ingelicht) zien binnen te komen om na tien minuten met een glas water in hun hand op het balkon te verschijnen.

Undercover
In latere afleveringen moeten de kandidaten foto's nemen van specifieke voorwerpen op verboden plekken en leren ze undercover te gaan.

Winnaar
Elke week valt de slechtst presterende wannabe spion af. De uiteindelijke winnaar wacht geen enorme geldprijs en ook geen baan bij de inlichtingendienst. Het gaat hier enkel en alleen om de eer. Het format sprak zo tot de verbeelding dat Spy inmiddels al aan 129 landen is verkocht.

Reageren