Staatssecretaris Sander Dekker en NPO: ‘Tv-sterren moeten inleveren’

27 juni 2013 10:40 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat goedbetaalde tv-presentatoren als Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en Antoinette van Hertsenberg een deel van hun salaris moeten inleveren.

Dekker vindt dat als de grote Hilversumse sterren hun collega’s bij de Publieke Omroep serieus nemen, dat ze dan hun salaris moeten verlagen. “Ik doe een moreel appel op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister, om vrijwillig wat in te leveren”, aldus Dekker in de Telegraaf. “Er vallen door de bezuinigingen veel banen weg in Hilversum. Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moeten krabben.”

Salarissen worden verlaagd

Ook kondigt Dekker aan dat nog tijdens deze kabinetsperiode de salarissen van ‘unieke talenten’ bij de NPO per wet verlaagd worden tot maximaal het salaris van een minister (144.000 euro per jaar).

Dekker noemt Omroep MAX-directeur Jan Slagter als lichtend voorbeeld voor grootverdieners als Dominique Weesie (PowNed), Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw. “Slagter leverde vrijwillig een deel van zijn salaris in.”

Aantrekkelijke talkshow

Volgens hardnekkige geruchten is Matthijs van Nieuwkerk het 'unieke talent' dat het allermeest verdient in Hilversum. De DWDD-presentator zou meer dan 5 ton beuren. In Broadcast Magazine zegt Van Nieuwkerk dat hij serieus overweegt naar de commercielen over te stappen wanneer hij salaris moet inleveren: „Als het zou betekenen dat ik straks voor hetzelfde werk, namelijk dagelijks een aantrekkelijke talkshow maken en presenteren, elders een reusachtig veel zonniger beloning krijg, dan zal ik daar in ieder geval eens over nadenken. Toch? Wie niet?”

De grootverdieners

Van de grootverdieners werken er drie bij BNN, twee bij de TROS en twee bij de VARA. Officiëel is dat geheim, want de NPO maakt niet bekend om welke presentatoren het gaat. De salarissen variëren van 193.000 euro (BNN) tot 512.000 euro per jaar (VARA).

Daarnaast zijn er nog twee presentatoren (NTR/VARA) die meer verdienen dan de salarisgrens, maar werken vanuit een bv. Zij vallen sinds vorig jaar ook onder het beloningsbeleid.

In 2013 verdienden zeven presentatoren bij de Publieke Omroep meer dan de Balkenende-norm. De Volkskrant dacht wel te weten wie dat zijn:

Bij BNN gaat het vermoedelijk om Ruben Nicolai, Patrick Lodiers en radio-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. De VARA-topverdieners zijn hoogstwaarschijnlijk Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw. Bij de Tros zijn Antoinette Hertsenberg en Ivo Niehe de verdachte grootverdieners. Ook Jeroen Pauw en Giel Beelen schijnen bijzonder goed te verdienen.

NPO is het met Dekker eens

Ook de NPO staat achter het standpunt van Dekker. "Wij hebben dit morele appel eerder gedaan en ondersteunen dit nu dus ook," reageert een woordvoerder van de NPO donderdag. "Ons eerdere appel heeft al tot minder topverdieners geleid."

Hogere salarissen niet van belastinggeld

"Wij vinden wel dat er enkele uitzonderlijke talenten nodig blijven voor een onderscheidende publieke omroep. Misverstand is dat de presentatoren boven de norm betaald worden vanuit belastinggeld. Dat is niet zo, Omroepverenigingen betalen het deel boven de norm volledig uit eigen zak. Er wordt dus geen enkele presentator boven de norm betaald vanuit belastinggeld.'

Meer over