Stacey's X-Factor

Stacey Rookhuizen is met haar 22 jaar niet veel ouder dan de meeste deelnemers aan X-Factor. Toch heeft het nieuwbakken jurylid al een schat aan ervaring in de muziekwereld.

Op haar zestiende startte ze haar eigen platenlabel, Stacey Records, om nieuw talent een kans te geven. Daardoor weet zij als geen ander hoe het is als mensen kritisch naar je kijken. "Ik kreeg heel veel over me heen. 'Ach goh, dat meisje neem je toch niet serieus?' En: 'Leuk hoor, die plannetjes met dat platenlabeltje.'"

Mannenwereld
"Toen ik eenmaal successen had behaald met het uitbrengen van cd's en organiseren van concerten, zag je de mensen denken: hé, ze krijgt toch iets voor elkaar", vertelt ze. "Het heeft gewoon tijd nodig voor je geaccepteerd wordt. Vooral in de Nederlandse muziekwereld, want dat is toch een mannenwereld. En ik was een meisje van zestien jaar."

Voordeel
Tegenwoordig ziet Stacey – inmiddels werkzaam bij Muziek Centrum Nederland, de radio en de Rock Academie – haar leeftijd vooral als voordeel. Helemaal wanneer ze na de workshops op de campus (die volgende week beginnen) een aantal acts onder haar hoede krijgt.

Zweep erover
"Dan kunnen de kandidaten me meer als een van hen zien en dat vind ik prima. Ik heb in mijn carrière al veel artiesten gecoacht en ik hou ervan om met ze samen te werken, een team te zijn met de muzikanten. Ik wil niet de foute manager zijn die er met de zweep over gaat. Nou ja, alleen als het écht moet, haha."

Reageren