STAP bang voor nieuwe RTL 5-serie

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is bang dat het nieuwe RTL 5-programma Oh Oh Cherso alcoholmisbruik stimuleert.

Het programma gaat over feestende jongeren op het vakantie-eiland Kreta. Volgens STAP verheerlijkt een programma over feestvakanties alcoholgebruik.

Zien drinken, doet drinken
Wim van Dalen, directeur van STAP, heeft een duidelijke mening. "Het netto effect is dat het alcoholmisbruik stimuleert. RTL moet zich realiseren dat het gaat om jongeren die met alcoholvergiftiging moeten worden opgenomen in het ziekenhuis", zegt hij.

Dat is nog niet alles. Van Dalen gaat verder: "Het effect is overduidelijk, er is een relatie tussen kijken naar films waarin veel alcohol wordt gebruikt en alcoholgebruik. Ook een Nijmeegs onderzoek toont aan dat geldt: zien drinken, doet drinken."

Sodom en Gomorra
Remko van Westerloo, programmadirecteur bij RTL 5, gaf aan dat er weliswaar veel alcohol gaat worden genuttigd in het programma, maar dat het gebruik niet wordt verheerlijkt.

"Sodom en Gomorra, dat gaat zeker gebeuren, maar we gaan het niet idealiseren. We geven een volledig beeld. C’est le ton qui fait la musique, dat is het avontuur", laat hij weten.

Reageren