Start De Schat van De Oranje

30 maart 2012 00:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Men neme een onbewoond eiland, een stel min of meer bekende Nederlanders, een verloren schat en voilà: daar is De schat van De Oranje, het nieuwe avonturenprogramma van SBS 6.

De presentator is Erik van der Hoff, het gezicht van klusprogramma Het blok en - voor de jeugdige lezers -ooit een meisjesidool dankzij zijn bandje Roberto Jacketti en de Scooters.

Is dit niet gewoon Expeditie Robinson in een andere jas?
„Het is ook op een onbewoond eiland, maar daar gaat het om overleven”, zegt Erik. „Hier moeten de kandidaten aanwijzingen winnen met allerlei opdrachten en werken ze met schatkaarten. Je kunt thuis meepuzzelen én het is leuk voor kinderen.”

 Kregen de kandidaten wel te eten op het onbewoonde eiland?
„Ze kregen elke paar dagen een voorraadje, maar het hield niet over. Het moet natuurlijk wel een uitdaging blijven.”

 Hoe brachten de bekende Nederlanders het ervan af?
„Emile Ratelband heeft ons heel erg verbaasd en ik weet zeker dat hij dat bij heel Nederland zal doen. Ja, in positieve zin. Voor Rob Geus was het moeilijk dat er kakkerlakken op het eiland zaten. Daar werd Rob meteen al niet vrolijk van. En dat terwijl er in ongedierte volgens mij juist veel eiwitten zitten, dus die hadden ze best met het eten mee kunnen bakken.”

 Konden ze het allemaal met elkaar vinden?
„Verrassend goed, al heb je er altijd mensen tussen zitten wier aura’s botsen. Meteen in de eerste aflevering is er al een knallende ruzie tussen twee mensen.”

 Hoe vond jij het zelf?
„Fantastisch. Ik wilde altijd al Expeditie Robinson of Wie is de Mol? presenteren en dit is een combinatie van die twee. Het kon niet beter.”

 Waarom vond je het zo mooi om De schat van De Oranje te presenteren?
„Als presentator van Het blok kwam ik maar een paar keer per week langs bij de deelnemers. Maar het mooie is juist dat je de kandidaten door een proces ziet gaan. Bij De schat van De Oranje was ik dagelijks betrokken. Ik zag mensen veranderen, de zwakken sterker worden en de sterken zwakker. Veel van de kandidaten zeggen ook dat ze door dit programma eindelijk eens de rust hadden om goed naar hun leven te kijken.”

 Had je zelf willen meedoen?
„Ik heb al met Wie is de Mol? meegedaan. En voor Expeditie Robinson moet je vijf weken de tijd hebben; dat lukte nooit. En eerlijk gezegd zou ik dat na deze ervaring niet zo snel meer doen. Ik ben een spelletjesfanaat en vind het heerlijk om, zoals bij Wie is de Mol?, van het ene spelletje naar het andere te worden gereden in een bus. Maar dit is veel meer survivallen; ik weet niet of ik daar zo goed in ben.” 

 Wordt het een goed programma?
„Het ziet er fantastisch uit. Zonde dat een aflevering maar veertig minuten duurt.” 

Spelregels
Dertien BN’ers gaan op zoek naar de schat die het VOC-schip De Oranje heeft achtergelaten op een onbewoond eiland, ergens voor de kust van Thailand. De kandidaten: Emile Ratelband, Babette van Veen, Thomas Berge, Liza Sips (ex-GTST), Horace Cohen, Nadia Palesa Poeschmann (presentatrice bij MTV), Rob Geus, Prinses Inge (Nederlandse Hollywoodvrouw), Hugo Metsers jr., Euvgenia Parakhina, Mark Huizinga, Marloes Coenen (vechtsportster) en Janice (deelnemer eerste seizoen Project catwalk). Ze worden in twee teams verdeeld en krijgen individuele en groepsopdrachten. Ze hebben allemaal een schatkaart en hoe beter ze het ervanaf brengen tijdens de opdrachten, hoe dichter ze bij de locatie van een schat komen. Aan het einde van elke ronde moet iemand het veld ruimen. 

Klik verder voor alvast een voorproefje van de uitzending van vanavond, waarin Emile Ratelband zijn opwachting maakt. Alles over zijn brandstichtingverhaal en zijn vrijlating vind je ook op onze website. Lees hier meer over de Schat van De Oranje

Dit artikel is ook te lezen in Televizier 12 / 2012

Meer over