Start nieuwe talentenjacht The Winner is...

‘The winner is…’ van SBS 6 is een mix van een talentenjacht en een psychologisch spel. De hoofdprijs: 1 miljoen euro!

Sinds The voice of Holland kun je niet meer aankomen met zomaar een talentenshow: er moet iets bijzonders te beleven zijn. En dat is zeker het geval bij The winner is… In deze show kunnen de kandidaten niet alleen beroemd worden, maar vooral ook heel rijk, want de hoofdprijs bedraagt 1 miljoen euro. En dat is natuurlijk mooi meegenomen, zeker in deze crisistijden. Het zangtalent moet dan alleen wel zes duels zien te winnen om bij dat miljoen in de buurt te komen. Bedenker John de Mol weet het zeker: dit programma kan SBS 6 weer op de kaart zetten. 

Deal or no deal
In The winner is… strijdt zangtalent in acht categorieën tegen elkaar in één-tegen-éénduels. Beide kandidaten zingen een lied, waarna een 101-koppige jury, het publiek in de zaal, beslist wie het zangduel heeft gewonnen. De winnaar gaat door naar een volgende ronde; de verliezer kan meteen naar huis. Wat The winner is… bijzonder maakt, is dat een zangtalent een deal kan sluiten, vóórdat de uitslag bekend wordt gemaakt. Er is elke keer ook prijzengeld te vergeven. In deze eerste ronde is dat 2500 euro en dat bedrag wordt telkens verdubbeld. Als een kandidaat er niet zeker van is dat hij zal winnen of als hij liever rijk dan beroemd is, kan hij dit prijzengeld pakken. Dan gaat hij met de poen naar huis en mag de ander automatisch door naar de volgende ronde.

Beau van Erven Dorens presenteert de show en Jeroen van der Boom is juryvoorzitter van de honderdkoppige publieksjury. Jeroen: „Heel spannend om aan een nieuwe talentenjacht mee te werken. Het is geboren vanuit ‘The battles’ van The voice en combineert twee wereldconcepten: een talentenjacht en het psychologische spel Deal or no deal. Dit gaat nog een stap verder dan The voice; het is keihard en spannend. Bij opnames heb ik soms het gevoel dat ik naar een film zit te kijken. Ik weet dat we het succes van The voice niet kunnen evenaren, maar dit voel wel heel erg goed. ”

Stem van het volk
Televizier was aanwezig bij de opnamen - alleen de finale op 15 maart is live - en zag een spectaculair decor en alleen maar kandidaten die goed zingen. Dit bevestigt Jeroen. „Sommige kandidaten moesten wel drie keer auditie doen voordat ze mochten meedoen; we willen per se kwaliteit. Nou, die is er wel. Ik schrik er af en toe van, want ik moet soms oordelen over mensen die technisch beter zingen dan wie dan ook.” Dat doet Jeroen weleens twijfelen aan zijn keuze „Bij The voice waren er meer coaches die iets konden zeggen over de deelnemers. Dan kon je afwisselend the good guy of the bad guy zijn. Nu moet ik het alleen doen en kan ik niet anders dan mijn hart volgen. Gelukkig blijkt dat ik steeds behoorlijk in de richting zit van de publieksjury. Ik ben dus de stem van het volk.”

Comeback
Er zijn acht zangcategorieën waaronder families, jeugd tot 18 jaar, duo’s en solisten. Maar de spectaculairste categorie is die van de professionals. Zangers en zangeressen die ooit succesvol waren en dat dolgraag weer willen worden of die het geld goed kunnen gebruiken. De zingende zusjes van Loïs Lane, Anita Heilker van de Dolly Dots, Des’ree van Two Brothers on the Fourth Floor, Lillian Day Jackson van Spargo en Alides Hidding van The Time Bandits zijn de meest in het oog springende namen in dit rijtje. Allemaal toppers uit de jaren 70, 80 en 90. En allemaal nog steeds kneitergoed, volgens Jeroen. Toch zullen zeven van hen de finale niet halen, maar volgens de presentator hebben ook degenen die The winner is… voortijdig verlaten, geen spijt van hun deelname. „Ze voelen zich respectvol behandeld als ze eruit gaan.” 

Slim
Nu is de grote vraag of de grote talenten van The winner is… straks voor het geld gaan of voor de roem. Volgens Jeroen maakt dat helemaal niets uit. „Zangers kunnen ervoor kiezen een ton te pakken en dan voor vijftigduizend euro een cd op te nemen. Dan hebben ze ook nog 50.000 euro voor promotie en doen ze het op eigen kracht. Dat is ook het programma. Je moet dus niet denken als een talentenjacht. Met een goede stem alleen red je het tegenwoordig niet in de muziekindustrie. De winnaar van The winner is… kan zingen, heeft lef én is slim.” 

Lees ook:
Herkansing The winner is... grote flop voor SBS 6
The winner is... herhaald op primetime
Interview | Beau van Erven Dorens over The winner is...

Reageren