Start seizoen 4 van Mad Men

25 april 2012 13:12 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In het vierde seizoen van Mad Men, dat vanavond start bij de Vara, heeft reclamemaker Don Draper een identiteitscrisis. Wie is hij eigenlijk echt? En hoe zit het ook alweer in deze prachtserie?

De serie Mad Men speelt in de jaren zestig en draait om Don Draper, zijn collega’s van het reclamebureau in New York en de vrouwen die hij in bed probeert te krijgen.

The Sopranos
Bijna iedereen rookt als een schoorsteen, de drank vloeit rijkelijk, (blanke) mannen beschouwen vrouwen als lustobjecten, kijken neer op zwarten en homo’s, en overspel is meer regel dan uitzondering. De scenario’s van Matthew Weiner (hij schreef ook voor The Sopranos) zijn soapy en druipen van de ironie. Hij wil niet alleen een leuk verhaal vertellen, maar ook een tijdsbeeld neerzetten en laten zien hoe de Amerikaanse maatschappij verandert in de roerige sixties.

Don Draper
In dit vierde seizoen begint Don min of meer opnieuw. Het is november 1964. De reclametijger is gescheiden van zijn vrouw Betty en het bureau waarvoor hij werkt, SDCP (genoemd naar Sterling, Cooper, Draper en Pryce), heeft een nieuw kantoor in gebruik genomen. Als een verslaggever hem vanavond vraagt wie hij werkelijk is, raakt Don in verwarring. Zijn zekerheden komen op losse schroeven te staan, het zweet breekt hem uit: de zelfverzekerde vrouwenverslinder valt ten prooi aan een identiteitscrisis...

Om er (weer) in te komen een korte typering van de vijf hoofdrolspelers van Mad Men:
• Don (Jon Hamm) - Creatief directeur en partner van SDCP. Drinkt en rookt te veel, heeft reden om geheimzinnig te doen over zijn verleden (iets met de oorlog in Korea). Was getrouwd met Betty die hem kinderen Sally, Bobby en Eugene Scott schonk.
• Peggy Olson (Elisabeth Moss) - Dons voormalige secretaresse, inmiddels opgeklommen tot copywriter.
• Pete Campbell (Vincent Kartheiser) - Manager van goeden huize. Probeerde Don te chanteren met zijn verleden, maar er ontstond wederzijds respect en sindsdien doen ze alles samen.
• Betty Francis (January Jones) - Ex-vrouw van Don Draper, moeder van drie kinderen met wie ze vaak overhoop ligt. Was fotomodel in Manhattan toen ze Don leerde kennen.
• Roger Sterling (John Slattery) - Zoon van een van de de oprichters van de firma, ooit mentor van Don. Ondanks twee hartaanvallen nog steeds de grootste drinker en roker van het stel.

Lees hier het interview met John Slattery

Lees hier meer over Jon Hamm

Mad Men dramaserie 22.55 l Ned. 2

Meer over