Start 'Studio 9'

7 februari 2012 00:02 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De nieuwste presentatieklus voor Xander de Buisonjé is een cadeautje uit de laatste Tv Lab-week. In ‘Studio 9’ moet een artiest of band binnen 36 uur een nummer opnemen.

Na de eerste uitzending in augustus zijn er nog wat aanpassingen gemaakt en nu is Xander (38) helemaal tevreden over het nieuwe Trosprogramma. Xander: „Een artiest of band moet binnen 36 uur een volledig nieuw lied schrijven, componeren, opnemen en afmixen. Samen met een mystery guest in Studio 9. Dat brengt de artiesten buiten hun comfortabele zone en levert verrassende combinaties op.”

Het ligt voor de hand om een vergelijking te trekken tussen Studio 9 en Ali B op volle toeren. Xander ziet toch wel wezenlijke verschillen. „In Studio 9 gebeurt meer dan alleen het mixen van twee stijlen. Er ontstaat een compleet nieuw nummer, in plaats van een bestaand nummer in een nieuw jasje. In Studio 9 zie je het proces, een kijkje achter de schermen en veel real life. Je ziet daardoor ook veel van de artiesten zelf.” Xanders deelname aan het programma hielp om artiesten over de streep te trekken. „Ik weet wat er allemaal bij komt kijken. Voor mij was het was leuk om zoveel vrienden en bekenden langs te zien komen.”

Als je twee muziekstijlen samenbrengt, loop je als programmamaker natuurlijk wel het risico dat het niet klikt tussen beide partijen. In één aflevering leek het ook finaal mis te gaan. „De jonge artiest herkende de wat oudere artiest van naam en faam niet. Lastig, haast gênant. In eerste instantie leek de combinatie ook niet te werken. Na vijf uur was er nog niets gebeurd. Op een gegeven moment dacht ik echt dat één van de twee zou opstappen. Maar ineens sloeg het om. Het resultaat is een onwijs vet nummer. Kantje boord, maar wel gelukt.”

Liever zelf meedoen
Eerder presenteerde Xander al Zij gelooft in mij. Studio 9 ligt hem nog wel beter vanwege de combinatie van presenteren en muziek. „Sinds die eerste presenteerklus krijg ik veel aanvragen, maar 95% daarvan laat ik schieten. Ik ben in de basis muzikant, maar kan hierin muzikaal ook mijn ei kwijt. Misschien had ik liever als zanger meegedaan aan Studio 9 dan als presentator! De opnames zijn namelijk in de beroemde ICP Studio’s in Brussel, waar ik zelf al heel wat tijd heb doorgebracht. Als ik daar ben, begint het te jeuken. Ik vond het dan ook moeilijk om niet zelf te gaan schrijven.”

Meer over