Sterren voor de klas: all you need is orde in de klas

"Wat een vak is dit zeg!", verzucht Robert ten Brink met een gezicht als een oorwurm in deze nieuwe aflevering van de Teleac-serie Sterren voor de klas. Robert geeft geschiedenisles aan brugpiepers op de havo van het Amstelveen College en dat valt de presentator na een veelbelovende start vies tegen.

Hoe kwam dat nou? We vroegen het zijn begeleidster, docente en klassementor Mieke Vermaase (31).

Wat ging er mis?

"De eerste les ging het ronduit goed, de hele klas was stil toen hij voorlas. ‘Da’s een eitje’, dacht Robert en met die instelling begon hij een dag later aan de tweede les. Maar het liep heel anders dan hij had verwacht. Het was rumoerig in de klas, hij had grote moeite om de orde te handhaven. Dat kwam omdat de nieuwigheid er voor de leerlingen vanaf was. Eerst waren ze overdonderd door zijn bekendheid, de camera’s, de lampen, de geluidsmensen... De tweede dag hadden ze daar geen last meer van en kreeg Robert het moeilijk.”

Hoe vond je dat?

"Ik had met hem te doen, leefde met hem mee, maar vond het ook wel leuk om te zien. Iedere nieuwe docent maakt het mee. De kinderen proberen je uit, kijken hoe ver ze kunnen gaan. En dan maakt het blijkbaar niet uit wie er voor de klas staat."

Wat had hij moeten doen?

"Je moet heel consequent zijn en vantevoren bedenken waar je grenzen liggen: wat laat je toe en en wat niet? En als ze over je grenzen heengaan, welke sanctie stel je daar dan tegenover?”

Wat is je eindoordeel?

"Ondanks die beginnersfouten heeft Robert het hartstikke goed gedaan voor iemand die nooit eerder les heeft gegeven. Hij is een geboren verteller. Alleen moet hij nog leren om te gaan met een klas vol pubers. Je moet iets doen als ze gaan keten, anders loopt het uit de hand. Mijn tip: wees in het begin een beetje streng, dan kun je later altijd de teugels nog laten vieren."

De komende weken zijn Loretta Schrijver, Do, Harm Edens, Dennis van der Geest en Lucille Werner aan de beurt.

Reageren