Stichting koninkrijk Nederland herdacht in speciale uitzending

Op 30 november 1813 landde prins Willem Frederik op het strand bij Scheveningen; het startschot van de stichting van ons koninkrijk. Dat wordt herdacht met een toneelspektakel, een officieel gedeelte en veel muziek.

Zevenhonderd acteurs en figuranten spelen vanaf 11.30 uur deze historische gebeurtenis na. Huub Stapel vertolkt de rol van de prins, en marine, landmacht en marechaussee doen mee.

Willem-Alexander en Máxima

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bekijken het spektakel op het strand. Rond 15.00 uur opent premier Rutte in de Ridderzaal de viering met muziek van onder meer Cor Bakker en Ruth Jacott.

Koninkrijksconcert

‘s Avonds gaan de festiviteiten vanaf 20.30 uur door met het Koninkrijksconcert, met het Metropole Orkest, Brigitte Kaandorp en Racoon.

Viering

De viering van tweehonderd jaar koninkrijk is over maar liefst twee jaar verspreid. Dat komt doordat de stichting van ons land nogal wat voeten in aarde had. Willem Frederik van Oranje werd na de aftocht van Napoleon uit ons land in 1813 uitgeroepen tot soeverein vorst der Nederlanden. Daarna volgde een lang onderhandelingsproces tussen de grootmachten Pruisen, Engeland, Oostenrijk, Rusland en Frankrijk. Grenzen verschoven en oude koningshuizen werden in ere hersteld. Daardoor ontstond in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, met Willem I als koning.

Reageren