Stopt TROS met kinderseries?

De TROS heeft het flink te verduren: onlangs kreeg zij nog de hoogste boete ooit voor het overtreden van de Mediawet en nu is er opnieuw commotie ontstaan rond de kinderserie Sprookjesboomfeest. De omroep is het zat en overweegt te stoppen met het uitzenden van kinderprogramma's.

Dat zegt TROS-directeur Peter Kuipers vrijdag in het Financieele Dagblad. Hij wil dat er meer duidelijkheid komt over wat is toegestaan in de Mediawet. Zo niet? Dan trekt hij de stekker uit kinderseries. "Anders loop ik opnieuw tegen een boete aan en daar zit ik niet op te wachten."

Bibaboerderij
Eerder deze week kreeg de TROS een boete van 270.000 euro opgelegd, omdat het programma Bibaboerderij de sponsorregels zou hebben overtreden. Woensdag werd bekend dat het Commissariaat van de Media óók een onderzoek heeft ingesteld naar het kinderprogramma Sprookjesboomfeest.

Merchandise
De omroep zegt niet betrokken te zijn bij de merchandise-afspraken, omdat die met de producent van het programma zijn gemaakt. Bovendien, zo zegt Peter Kuipers, zouden er zonder merchandising überhaupt geen kinderprogramma's meer verschijnen:

"Er is veel zendtijd voor kinderen, terwijl het maar een heel kleine doelgroep is. Het is dus erg duur om enkel eigen gemaakte programma's uit te zenden, dat kan alleen maar als je de mogelijkheid hebt om de programma's naar het buitenland te verkopen of wanneer er sprake is van overige inkomsten."

Zendmachtiging
Vorige week werd de zendmachtiging van de TROS nog verlengd, op voorwaarde dat de omroep zich voortaan beter aan de Mediawet gaat houden. Een jurist ziet daar op toe.

Reageren