Studio voetbal

Deze zomer maakte Dick Jol (52) op last van de KNVB een einde aan zijn scheidsrechterscarrière. Hij had het al tijden aan de stok met zijn baas, Jaap Uilenberg. ''Tja, ik heb een mening en daar vallen ze over'', zei Jol daarover in de Volkskrant.

De kleurrijke Hagenaar verveelt zich niet bepaald sinds zijn voortijdige pensioen. Hij geeft lezingen aan de top van het bedrijfsleven en begeleidt een schoolklas in Leiden. ''We maken die kinderen bewust van de vraag: Hoe ga je met elkaar om? Dit zijn wel de Jan-Peter Balkenendetjes van over een jaar of 20.''

Zwarte periode
Sinds kort ligt ook zijn biografie Ik, Jol in de winkel waarin hij vertelt hoe hij van straatschoffie eerst profvoetballer en vervolgens topscheidsrechter werd. Ook de meest zwarte periode uit zijn leven, de schorsing in 1995 op verdenking van gokken bij een groenteboer op door hem zelf geleide wedstrijden, komt aan bod.

Onschuldig
Hij bleek onschuldig, maar kwam nooit meer van het stempel van corrupte scheidsrechter af. Voetbalsupporters hielpen daar van harte aan mee met spreekkoren als: ''Jol die weet de uitslag al''. Sinds een paar maanden zit Jol elke laatste zondag van de maand in Studio voetbal bij Jack van Gelder aan tafel om zijn licht over discutabele scheidsrechtersbeslissingen te laten schijnen en af en toe een fijne sneer uit te delen aan ex-baas Japie Uilenberg.

Reageren