SYTYCD: alles wordt anders

Vanaf zondagavond gaat alles een beetje anders bij So you think you can dance. De top tien kandidaten zullen vanaf deze week elke show met een andere partner dansen en jij als kijker hebt nu compleet de macht in handen! Hoewel de jury (deze week weer met Dan Karaty, en als gast-jurylid Jim Bakkum) nog steeds scherp commentaar levert, bepaal jij thuis nu welke dansers er naar huis gaan.

Met nog vier liveshows te gaan, zitten we ondertussen op de helft van dit dansavontuur. Tijd voor Televizier.nl’s GJ Kooijman om eens bij te kletsen met host Dennis Weening en jurylid Jan Kooijman (foto).

Jan, vorige week zondag mocht jij in plaats van Dan Karaty de twee afvallers bekend maken. Hoe moeilijk is dat?

Jan: Dat is elke week weer heel erg zwaar. Zeker als je met 18 geweldige dansers bent begonnen, dan wordt het elke show alleen maar moeilijker. Ook voor ons als jury.

Tijdens de top veertien-show vonden jullie Virgil al de zwakste, maar werd hij gered door de kijkers. Nu ging hij er afgelopen liveshow alsnog uit. Was dat al van tevoren bepaald bij de jury?

Jan: Je kijkt naar het geheel, alles wat ze hebben laten zien tot nu toe. Alles telt mee op een gegeven moment. Maar het was zeker geen gelopen race. Het is niet zo dat we bij aanvang van de vorige show zeiden “Virgil gaat eruit”, dat zou onzin zijn en ook niet eerlijk. Hij heeft zich zeker bewezen dat hij zich ontwikkelt, maar zoals ik in de show zei: niet snel genoeg,

Dan vertelde mij dat hij dit jaar wel een dame met de titel naar huis ziet gaat. Wat denk jij?

Jan: Dat zou heel goed kunnen. Het leuke aan de dames dit jaar vind ik dat het technische niveau hoger ligt dit jaar. We hebben gewoon een paar hele goede meiden en jongens dit jaar. Ze zijn aan elkaar gewaagd, het kan alle kanten op...

Vanaf vanavond hebben jullie als jury geen macht meer over wie er So you think you can dance verlaten. Frustrerend?

Jan: Een beetje. Maar aan de andere kant ook wel makkelijk, want wij hoeven niet meer die moeilijke keuze te maken.

Lezersvraag van Televizier-forumlid KungFuPanda: waarom ben je zelf eigenlijk gestopt met dansen?

Jan: Ik ben gestopt omdat ik 18 jaar, waarvan tien jaar voor mijn werk, dag in dag uit gedanst heb. Ik had heel erg zin om andere dingen te gaan doen. Dat ben ik nu aan het doen en dat lukt goed!

Dennis Weening Presentator Dennis Weening

Dennis, jij hebt nu ook vier liveshows achter de rug. Hoe vind jij het gaan?

Dennis: Dit is weer ’n ander onderdeel van presenteren. Veel presentatoren hopen ooit een keer zo’n groot programma te mogen maken. Het is compleet iets anders dan wat ik hier voor heb gedaan, maar een extra grote uitdaging. Die adrenaline die door de zaal en je eigen lijf gaat als je ’t podium opkomt is onevenaarbaar.

Je moet redelijk wat tekst oplepelen met al die stem-nummers in Nederland en Vlaanderen. Oefen je die thuis nog voor de spiegel?

Dennis: Ik kijk er zo min mogelijk naar, haha. Ik laat het gewoon op me afkomen.

Ik vraag altijd aan de afvallers wat ze het meest geleerd hebben van hun partner. Wat leer jij nu van je Vlaamse co-host An?

Dennis: An gaat altijd rustig op een stoel zitten als ze klaar is met haar presentatie en ik wil soms nog wel een beetje hyperen om in m’n flow te komen. Dan zegt An: (Dennis probeert een vlaams accentje na te doen) “Zitten!”. En dan gaat papa zitten...

Raak je gehecht aan de kandidaten?

Dennis: Ja, zeker raak je emotioneel betrokken bij de kandidaten, maar dat is ook het mooie van ’t programma... Je hebt stiekem favorieten en mensen met wie het ’t beste klikt. Het is altijd spannend hoe iemand gaat reageren. Met Lorenzo’s val bijvoorbeeld werd het zo emo op ’t podium. An schoot vol, die keek mij aan, ik schoot vol. Ik dacht echt: weglopen, dit is de hel! Dus vorige week zondag met Virgil was ik zo blij dat ’t geen drama werd. Ik mag hem erg graag, vind het echt ’n toffe pik en was blij dat hij het zo grappig oppikte.

Zien we An en jou met de finale misschien nog een dansje doen?

Dennis: Ik zeg de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Vanaf zondagavond dansen de kandidaten niet meer in de bekende koppelsamenstelling maar vormen ze willekeurige duo’s. Zo dansen Els en Kris samen een hiphop fast, storten Evelien en Remy zich op een jazz-choreografie, doen Suzanne en Angelo een moderne dans, laten Oona en Louis een mambo zien en dansen Shiobian en Michael een hip hop lyrical.

Hoe ze dit afgaat, zie je zondagavond dus op RTL5!

Reageren