SYTYCD: Els

Jurylid Dan Karaty bestempelde de 23-jarige Vlaamse al als 'Queen of the show' en ook het publiek gunde Els een plek in de finale. Met haar sterke inleving en strakke bewegingen is zij favoriet voor de titel, volgens velen. Maar nog geen enkele week mocht ze haar eigen stijl dansen en daar baalde ze best wel van. Mag ze deze week dan eindelijk los in de moderne dans? Dat en veel meer lees je in het interview wat Televizier's GJ Kooijman met haar had.

Had je verwacht de finale te halen?

"Nee, je kon dat niet verwachten. Het was echt 1 op 3 dat je door zou gaan, maar ik had het wel gehoopt!"

Vorige week zondag deed je met Michael een gewaagde Quickstep. Je sprong met je enkels richting zijn nek en landde ook nog goed. Hoe lang oefen je daar op?

"We hebben wel even geoefen. Buiten de huisjes waar we slapen op het gras hebben we het toch wel moeten oefenen en ik ben ook wel een paar keer in het gras beland. Zeker met die hakken, dat was even wennen. Gelukkig had ik een goede partner: Ik vertrouwde zó op Michael."

Je zit nog midden in de repetities. Ben je al zenuwachtig?

"Het valt nog mee. We zijn nog vol op aan het repeteren dus de stress is er wel, maar de zenuwen moeten nog komen denk ik."

Jullie hebben maar 5,5 uur per dans om met de choreograaf te oefenen. Is dat genoeg?

"Ik wil er nog wel graag een paar uurtjes bij, het zit nog niet helemaal op zijn plaats. Het is wel moeilijk, je hebt weinig tijd met de choreograaf. Je hebt soms wel zoiets van 'Was de choreograaf er maar, dan konden we nog iets vragen!', maar je moet het uiteindelijk zelf doen, dat is de wedstrijd natuurlijk."

Je was samen met danspartner Angelo eigenlijk al vanaf de eerste liveshow favoriet. Ben je blij dat het je tot een finaleplek heeft gebracht?

"Ik had het niet verwacht. Toen we de eerste week met die cha-cha bezig waren, dacht ik niet 'We gaan rechtstreeks door naar die finale'. Ik denk ook niet dat ik toen al favoriet was. Dat is echt een beetje gegroeid, het was niet alsof we de eerste week gelijk aan de top stonden."

Je hebt met allebei de mannelijke finalisten, Michael en Angelo, gedanst. Wie is er beter?

"Daar kan ik echt geen keuze uit maken. Het is tè super om met allebei te mogen dansen, ze zijn zo verschillend. Michael is heel technisch, maar heeft ook die feel te pakken gekregen. Bij Angelo is het juist andersom, die heeft juist de techniek bijgeleerd. Ze zijn echt aan elkaar gewaagd, dat gaat spannend worden."

SYTYCD Els Els | (Screenshot RTL)

Je mag deze week eindelijk je eigen stijl (modern - Red.) dansen, ook nog eens met je 'vaste' partner, Angelo. Hoe blij ben je?

"Ik was heel blij toen ik het kaartje trok, maar choreografe Isabelle heeft de lat wel heel hoog gelegd. Dat is wel het stuk waar ik het meest over stress nu. Het is niet modern zoals we van haar gewend zijn, ze vraagt ook dat we onze emotie erin leggen. Ook technisch ligt de lat ook, voor Angelo maar zeker ook voor mij. De techniek en de emotie combineren is eigenlijk het moeilijkste."

Mocht jij zelf niet winnen, wie gun je het dan het meest?

Dat is moeilijk, want ik gun het hun alle drie wel. Maar dan toch Angelo het meest. Evelien en Michael hebben al een klassieke opleiding gehad, Angelo zit nog in die opleiding. Voor hem zou het super zijn als hij naar Amerika kan gaan. Ook het prijzengeld zou bij hem het beste van pas komen denk ik. Dus daarom gun ik het hem het meest, niet alleen omdat hij mijn danspartner is geweest."

Nu kan er al de hele week gestemd worden. Wat halen jouw familie en vrienden voor stunts uit om extra stemmen binnen te halen?

"Afgelopen maandag hadden ze bij ons in Aalst op de grote markt van alles georganiseerd. Er was bijvoorbeeld een carnavalsgroep die voor mij een liedje had gemaakt! Ik kon er zelf helaas niet bij zijn, maar ik heb ze via de telefoon kunnen toespreken. Toen juichten er zóveel mensen... ja dat gaf wel een goed gevoel."

Jurylid Jan Kooijman zei al dat jij voor hem de winnares bent en hij je zeker gaat voorstellen bij mensen voor een baan bij een modern dansgezelschap. Hoe voelt dat?

"Super. Ik hoop ook echt dat het gaat gebeuren."

Waarom moet jij winnen?

"Mensen moeten op mij stemmen als ik iets te weeg breng bij ze. Het is moeilijk om zo'n vraag te beantwoorden, maar ik wil het gewoon heel graag!"

Reageren