Tanja Jess en Derek de Lint in Bloedverwanten seizoen 2

Derek de Lint en Tanja Jess vertellen over seizoen 2 van de Nederlandse dramaserie Bloedverwanten. "Ik las het script en ik dacht: die mensen zijn allemaal knetter!"

Derek de Lint weet het zeker: na een pauze van twee jaar is Nederland Bloedverwanten nog lang niet vergeten. Hij komt het bewijs zelfs regelmatig tegen op straat. "Mensen komen naar me toe. Meestal verwacht ik dat ze over dr. Rossi (zijn personage in Gooische Vrouwen) zullen beginnen, maar nee hoor. Ze vertellen dat ze blij zijn dat Bloedverwanten terug is. We hebben dus trouwe fans."

Tanja Jess
‘Een beetje krankzinnig’, noemt Tanja Jess haar personage Fien. "Ze heeft behoorlijk last van innerlijke stormen en mijn terugkeer belooft inderdaad wat voor de rest van de reeks. Fien is in ernstig depressieve toestand verdwenen en nu is ze terug met snode plannetjes om wraak te nemen op de familie die haar zo in de steek heeft gelaten."

Bloedverwanten bevat nogal wat soapachtige, extreme situaties, maar Tanja is ervan overtuigd dat de serie heel herkenbaar is. "Voor de eerste reeks las ik het script en dacht ik: die mensen zijn allemaal knetter. Iemand die het met z’n eigen zus doet! Maar ga bij een willekeurig gezin kijken en je wil niet weten wat je tegenkomt." Volgens Tanja heeft elk gezin skeletten in de kast. "En hoe leuk is het voor de kijkers om in de diepste hoeken van die kast te kijken naar de weggestopte geheimen en frustraties? De onderlinge verhoudingen, zo’n moeder die zich overal eindeloos mee bemoeit, gescheiden ouders die met elkaar in één kamer moeten verkeren en doen alsof het gezellig is. Dat maakt het een feest der herkenning."

Derek de Lint
Volgens Derek de Lint zijn Nederlanders goed in familiedrama maken: "Kijk naar series van vroeger als Oud Geld, Dossier Verhulst en Herenstraat 10, allemaal topseries. Over die laatste werd ik pas nog aangesproken door een producent. Hij vertelde dat hij als jochie stiekem keek. Geweldig toch? Die series gaan erin als koek. Van die rijke families waarin van alles gebeurt. Ze spreken jong en oud aan. Datzelfde geldt voor Bloedverwanten."

Het eerste seizoen van de serie was behoorlijk serieus, maar nu valt er ook veel te lachen. Zeer naar de zin van De Lint. "Ik hou van grappen. Niet van die dijenkletsers, maar bijvoorbeeld woordgrappen. En er zitten hilarische momenten in met Anton; dingen die heel veel mannen die aan hun tweede of derde leg bezig zijn, bekend zullen voorkomen."

Derde seizoen?
Derek denkt met veel plezier terug aan de opnamen. "We zaten lekker te lunchen in de zon, een beetje te kletsen en dan keek ik om me heen en dacht ik: jongens, dit is ons werk en kijk eens wat een plezier we hebben." Tanja Jess speculeert al over seizoen 3. "Dan zien we elkaar tenminste weer. Je wordt een beetje een echte familie.

Samenvatting
Er zijn vast en zeker mensen die nog precies weten wat er zich in het eerste seizoen afspeelde maar voor degenen die de complexe familiebanden in de Avro-serie niet meer scherp hebben, volgt hier een samenvatting.

Anton Zwager (Derek de Lint) en Esther de Winter (Henriëtte Tol) zijn al twintig jaar gescheiden, Anton leidt het familiebedrijf De Winter Flowers. Ze hebben drie kinderen die allemaal hun eigen besognes hebben. Dochter Iris (Saskia Temmink) is net gescheiden en krijgt een nieuwe liefde, die haar bemoeizuchtige moeder niet kan bekoren. Zoon Thomas (Eelco Smits, die de rol overneemt van Jeroen Spitzenberger) is homoseksueel en heeft een hoogst merkwaardige liefdesrelatie met zijn vriend Oscar (Wolter Muller) en halfzus Antje (Sylvia Hoeks), de dochter uit Antons tweede huwelijk.

Jongste zoon Martijn is naar Amerika verhuisd (‘toevallig’ maakt acteur Michiel Huisman daar momenteel carrière) en is niet meer in beeld. Antons tweede, veel jongere vrouw Fien verdween in het eerste seizoen, omdat zijn oog viel op nog jongere dames. Aan het einde van deze eerste aflevering maakt ze haar comeback als wraakzuchtige vamp. Zij wil één ding: de familie uit elkaar drijven.

Dit artikel verscheen eerder in Televizier 10/2012

Om alvast in de stemming te komen: hieronder de promotiefilm van seizoen 2.

Lees ook
Interview met Sylvia Hoeks over seizoen 1 
Interview met Tanja Jess over de start van seizoen 1


Reageren