Tanja Jess over seizoen 1 van Bloedverwanten

Ze zijn schaars geworden op de Nederlandse televisie: grootse dramaseries over vermogende families met geheimen, verboden liefdes en veel intriges. 

Maar na De Fabriek, Herenstraat 10, Oud Geld en Pleidooi doet de Avro nu een poging het genre nieuw leven in te blazen met Bloedverwanten. De twaalfdelige serie zit tjokvol bekende gezichten als Derek de Lint, Henriëtte Tol, Victoria Koblenko, Michiel Huisman, Jeroen Spitzenberger en... Tanja Jess.

Aflevering 1
Het begint meteen met een sterfgeval. Bennie de Winter, de grote baas van het familiebedrijf De Winter Flowers, overlijdt. Hij laat zijn fortuin en bedrijf achter aan dochter Esther (Henriëtte Tol). Esther heeft drie kinderen, die allen worstelen met problemen.

Bij de oudste, Iris (Saskia Temmink), is net borstkanker geconstateerd, de homoseksuele Thomas (Jeroen Spitzenberger) heeft relatieproblemen en een lichte identiteitscrisis en de benjamin Martijn (Michiel Huisman) is zo dwars als maar kan. Zijn laatste streek is een affaire met een vrouw van zijn moeders leeftijd.

Esthers ex-man Anton (Derek de Lint) heeft haar jaren geleden verlaten voor een lekker jong ding (Tanja Jess), maar dat huwelijk staat nu ook op knappen. Dat dochter Antje (Sylvia Hoeks) onder eetproblemen gebukt gaat, helpt de zaak ook al niet.

De problemen in de familie komen op scherp te staan, wanneer Esther ontdekt dat ze een halfzus heeft en dat haar overleden vader een beetje fout is geweest in de oorlog.

Tanja Jess
Waar was Tanja Jess? De actrice die ooit mannelijk Nederland het hoofd op hol bracht als de doortrapte, maar bloedmooie Bowien in GTST, leek van de aardbodem verdwenen. Televizier heeft een interview met de 43-jarige blondine.

"Druk aan het werk", luidt het antwoord. "Ik heb me zelfs een slag in de rondte gewerkt met een dagelijks radioprogramma bij 100% NL en de serie Wolfseinde voor Omroep Brabant. En dan ben ik vorig jaar ook nog getrouwd en kreeg ik vlak daarvoor weer een kind. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt." Nu is Tanja terug en maakt ze deel uit van Bloedverwanten. Volgens Tanja het leukste dat ze als actrice ooit heeft gedaan. "Ik zat me al te verkneukelen toen ik het script las."

Bitter, zuur, teleurgesteld en bang
De actrice kon zich fijn uitleven in haar rol. "Ik speel Fien, de tweede vrouw van Anton, die het familiebedrijf runt. Hij is gescheiden van zijn eerste vrouw toen zij veertig was en nu wordt Fien veertig. Ze ziet de bui al hangen. Daarbij is ze een moeder van likmevestje geweest, is ze vervroegd in de overgang en hormonaal volstrekt in de war. Ze zit, op z’n zachtst gezegd, niet lekker in haar vel."

"Fien is bitter, zuur, teleurgesteld en bang. En dat is heel leuk om te spelen. Vooral omdat het zo goed is geschreven. Ik hou erg van de humor die Haye van der Heyden erin heeft geschreven. Vol ironie en sarcasme en heel herkenbaar."

Dit fragment is onderdeel van een groter interview dat is verschenen in Televizier 9/2010

Reageren