Telefilm Cop vs. Killer

16 april 2012 09:21 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Cop vs Killer, de eerste Telefilm 2012, is geschreven en geregisseerd door Simon de Waal. De schrijver en parttime-rechercheur weet waarover hij het heeft.

Schrijver Simon de Waal (1961) doet het goed met zijn boeken en scenario’s, maar werkt ook nog steeds als parttime-rechercheur in Amsterdam. Met 25 jaar recherche-ervaring weet hij hoe de politiewereld in elkaar zit. De telefilm Cop vs Killer is een verfilming van zijn eerste boek. Simon: „Hierin zitten veel kleine hoofdstukjes die zijn geschreven vanuit het perspectief van diverse personages. Het bevat veel zijpaden. In de film was daar geen plek voor. Het scenario heeft twee hoofdpersonen: cop Frank en killer Mirko. Met veel aandacht voor hun karakters, emoties en onderlinge strijd.”

Appie Baantjer
In 1991 werd Simon als rechercheur gevraagd om het script van de Nederlandse bioscoopfilm The Johnsons te lezen om te kijken of het politiewerk geloofwaardig was. „Erg leuk om te doen”, zegt Simon. „Het smaakte naar meer. Ik ging zelf scenarioschrijven en dat beviel goed. Op aanraden van mijn uitgever ben ik daarna ook boeken gaan schrijven. Alleen en samen met Appie Baantjer en Dick van den Heuvel.”

Houdt Simon rekening met een verfilming als hij schrijft? „Ik schrijf langer scenario’s dan boeken. In een boek kan alles; bij een scenario ben je beperkter. Een nachtelijke scène met tanks en overvliegende F16’s in de sneeuw is nogal lastig te realiseren.” Simon was bij alle audities van de hoofdpersonages. „Marcel Hensema was voor ons duidelijk de beste rechercheur. Jeroen Willems wilde ik zelf ook op voorhand al. Ik zag hem begin vorig jaar op toneel en wist dat hij een geweldige Mirko zou zijn.” 

De Waal & Baantjer
Bij Cop vs Killer zou Simon als rechterhand van regisseur Hans Pos meelopen, maar tijdens het draaien kon die vanwege ziekte niet verder. Simon nam de regie over. „Ik had het nog nooit gedaan en was de eerste twee dagen doodzenuwachtig, maar het ging erg goed en het was een geweldige ervaring.”

Waar is Simon nu mee bezig? „Deel 6 in de serie De Waal & Baantjer, Een mes in de rug, verschijnt deze maand en ik ben bezig met twee speelfilms. Een romantische misdaadkomedie én een coproductie met Duitsland en Italië. Daarnaast heb ik nog wat opzetjes voor series, waaronder een Nederlandse politieserie. Ik heb genoeg te doen. Naast mijn politiewerk uiteraard!”

Verhaal Cop vs. Killer
Rechercheur Frank Spinola (Marcel Hensema) jaagt met zijn team op topcrimineel Mirko (Jeroen Willems), die verwikkeld is in een bendeoorlog. Maar Frank heeft een verrader in zijn team. Hij gaat zelf achter Mirko aan, als zijn eigen vrouw en dochter door hem worden bedreigd. Er ontstaat een strijd op leven en dood.

Dit artikel staat ook in Televizier 15 / 2012

Meer over