The Eiger Sanction

Donderdag 12 maart gaat Gran Torino, de nieuwste film van Clint Eastwood in première. En de 78-jarige Eastwood heeft zichzelf niet gespaard. Hij speelt niet alleen de hoofdrol, maar regisseerde zichzelf ook nog eens.

In Gran Torino is Eastwood een soort 'Dirty Harry' op leeftijd. Hij speelt de racistische, keiharde, gemene Walt Kowalski, die altijd een geweer in de buurt heeft en niet zal aarzelen dat ook te gebruiken. Vooral zijn Aziatische buren krijgen het zwaar te verduren. Gran Torino is een goede film, zoals Eastwood er al zoveel maakte.

Eastwood-films
RTL 5 zendt vanavond twee goede Eastwood-films uit twee decennia uit. The Eiger Sanction (1975), toen de Amerikaan nog een broekie van vijfenveertig was en waarin hij een hoogleraar geschiedenis speelt die ook in te huren is als moordenaar. Eerder op de avond is Clint als lijfwacht van de Amerikaanse president te zien in In the Line of Fire (1993).

Regisseur
Al met al is de Amerikaan al drieënvijftig jaar acteur, zevenendertig jaar regisseur en winnaar van vier Oscars. En Eastwood denkt er niet aan met pensioen gaan. Zijn volgende project regisseur is een film over Mandela na diens vrijlating, met Morgan Freeman en Damon in de hoofdrollen. is what I do, zegt hij in Torino. 'I finish things'. Clint is nog lang niet klaar.

Reageren