The Jay Leno Show van de buis

Na een rumoerige week is het hoge woord eruit: de nieuwe show van talkshowlegende Jay Leno verdwijnt alweer van de buis. Op 12 februari is The Jay Leno Show voor het laatst te zien in de huidige vorm. Televizier's GJ Kooijman legt je uit hoe het zit met de zenderpolitiek rond de bekendste talkshowpresentator van de Verenigde Staten...

Al de hele week gingen er geruchten dat zender NBC de stekker uit het programma zou trekken.

De kijkcijfers van Jay's nieuwe show vielen tegen en adverteerders en doorgevende zenders waren erg ontevreden. Nu blijkt dat dat Jay de kop heeft gekost. Één van de grootste talkshowpresentatoren van Amerika is zijn programma kwijt.

Omstreden show
NBC wil Jay Leno wel graag behouden op de late doordeweekse avond, maar dat is niet zo snel geregeld.

The Jay Leno Show was vanaf het begin een omstreden show. NBC bood Jay Leno namelijk de ruimte om zijn nieuwe talkshow om 22.00 uur uit te zenden. Op dat tijdstip zenden concurrenten als CBS en ABC altijd hitseries uit: Private Practice, CSI New York en Ugly Betty. Het tijdstip is dé 'serietijd' in de Verenigde Staten.

Veel minder series op NBC
Jay was iedere werkdag op tv. Dat betekende dus dat NBC per week vijf series minder kon uitzenden. Aangezien de economische crisis ook in tv-land toeslaat en de grote zenders nog steeds de naschokken voelen van een tv-staking in 2008 (alle scriptschrijvers legden het werk neer, waardoor wekenlang geen enkele serie gemaakt of uitgezonden kon worden, red.) was dit een grote schok voor de industrie.

Dalende kijkcijfers
Na een goed begin begonnen de kijkcijfers van The Jay Leno Show al snel te zakken, wat zeker merkbaar was voor de lokale zenders waarop de programma's van NBC ook uitgezonden worden.

De lokale nieuwsuitzendingen van 23.00 uur, na Jay's talkshow, kregen grote klappen te verwerken op het gebied van kijkcijfers, en zakten soms van de eerste naar de derde plaats in de kijkcijfersoverizchten.

Zak geld
Na veel druk van de lokale zenders en talloze slechte recensies besloot NBC vandaag dan ook om de show vanaf 12 februari te schrappen. Dat terwijl Jay Leno in z'n nieuwe vijfjarige contract had staan dat hij gegarandeerd twee jaar lang deze show mocht doen.

Zo niet, dan moest NBC een flinke zak geld uittrekken. Het lijkt er dus op dat de zender toch dat laatste gekozen heeft.

Toekomst van Jay
Wat gaat Jay nu doen? Dat is nog niet helemaal zeker. NBC-baas Jeff Gaspin's heeft gemeld dat hij Jay graag iedere werkdag om 23.35 uur een half uur durende show wil geven waarin zijn monoloog (het best-scorende onderdeel van de show) als centraal stuk dient. Die show zou dan weer The Jay Leno Show moeten gaan heten.

Dat zou echter betekenen dat The Tonight Show met Conan O'Brien (die de show in juni 2009 overnam van Leno) pas om 00.05 zou kunnen beginnen. De daarna geprogrammeerde Late Night with Jimmy Fallon zou pas om 1.05 beginnen; wat op zijn zachts gezegd redelijk laat is.

Nieuwe series!
Of de drie talkshowhosts hiermee akkoord gaan, is dan ook niet bekend. De voorzitter van NBC Universal Television Entertainment heeft het plan met de presentatoren besproken en heeft ze het weekend gegeven om er over na te denken.

Ook voor de vervanging van The Jay Leno show is nog geen duidelijk beeld. Wat wel zeker is, is dat dit weer nieuwe series worden. Wordt vervolgd dus!

Reageren