The Stig schrijft boek, BBC niet blij

Het best bewaarde geheim van de BBC staat op het punt zichzelf bekend te maken: The Stig, de gehelmde coureur uit het autoprogramma Top Gear, werkt aan een autobiografie waarin hij bekend wil maken wie hij is. De BBC is daar niet blij mee en heeft een rechtszaak aangespannen.

De BBC heeft jarenlang kosten nog moeite gespaard om de identiteit van het Top Gear-personage verborgen te houden.

Volgens de BBC heeft 'de man achter The Stig' ook het recht niet om zichzelf bekend te maken: contractueel zou hij gebonden zijn om het geheim voor zich te houden. De omroep eist dan ook dat hij in zijn boek met geen woord rept over zijn echte identiteit.

Slaatjes slaan
The Stig zelf is het echter beu dat hij als vierde personage van Top Gear (naast presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May) de enige is die geen slaatje kan slaan uit het succes van het programma.

Clarkson, Hammond en May verdienen alle drie op jaarbasis vele honderdduizenden ponden extra met boeken en andere goodies die gebaseerd zijn op hun werk voor Top Gear. De man achter The Stig kan dit echter niet, omdat niemand mag weten wie hij is.

Mysterie
De identiteit van The Stig is al vanaf het begin van het programma een van de vaste waarden van het programma. De gehelmde coureur traint met bekende gasten zodat zij hun rondjes op een circuit zo snel mogelijk af kunnen leggen, en hij test de nieuwste modellen van de snelste auto's.

Hij doet dat altijd volledig anoniem, en speculaties over wie hij is, bestaan dan ook al vanaf het begin van het programma.

Zwart / wit
De huidige 'witte Stig' is overigens niet de eerste: dat was stuntracer Perry McCarthy, die altijd een volledig zwart pak droeg. Toen hij in 2003 werd ontmaskerd, nam de huidige Stig in een witte outfit het werk over.

Reageren