Thema avond: belastingen

'Betalen is voor de dommen', luidt de ondertitel van het themaprogramma over belastingen dat de KRO vanavond uitzendt.

Tips om zo min mogelijk te hoeven afdragen aan de fiscus of zelfs geld terug te krijgen, vormen de basis van de voorstelling. En wie wil dat niet? Vóór 1 april moet je aangifte over 2008 binnen zijn bij de belastingdienst, anders zwaait er wat. Het kan dus geen kwaad je nog even te laten bijpraten over heffingskortingen, aftrekposten en andere besparingsopties.

Jort
Jort Kelder trekt de kar als presentator en hoofdrolspeler in een docusoap. De oud-hoofdredacteur van het zakenblad Quote mag dan zijn schaapjes op het droge hebben, net als ieder ander vindt hij het zonde om te veel belasting te betalen.

Curaçao
Op kosten van de KRO neemt Jort het vliegtuig naar Curaçao dat een naam heeft hoog te houden als belastingparadijs. Een Nederlandse zakenman, Jacob Gelt Dekker (what's in a name), geeft hem een rondleiding over het eiland en rekent voor wat er valt te winnen als hij zijn kapitaal hier deponeert of investeert.

Zwitserland
Ook in Zwitserland steekt hij zijn licht op. Heeft het tegenwoordig nog zin om je geld op een Zwitserse bank te stallen?

Belastingsysteem
Hij besluit zijn rondreis met bezoekjes aan het Belgische Brasschaat, in trek bij welgestelde Nederlanders, en Duitsland. In de studio zwengelt Jort daarnaast een discussie aan tussen voor- en tegenstanders van het heffen van belastingen. Is het systeem wel eerlijk, waarom moet de één relatief gezien veel meer schuiven dan de ander?

Aangifteformulier
En intussen is het bange moment waarop je achter de computer moet kruipen om het aangifteformulier in te vullen weer een paar uur dichterbij gekomen.

Reageren