Kapstok voor liveshow

Thema Eurovisie songfestival is Open up

25 Oktober 2019 09:18 | overig-tv-nieuws | Door Constance van Amstel

Het thema van het Eurovisie Songfestival 2020 is Open up. Er is volgens de organisatie gezocht naar een slogan die past bij de tijd waarin we leven.

Aan tafel bij De Wereld Draait Door mocht de producent van het liedjesfestijn, Sietse Bakker, het thema onthullen. Hij en de commissie spraken naar eigen zeggen voor het kiezen van het thema met zo’n 100 Nederlanders. “Daaruit bleek dat mensen zeiden Nederland is zo open. We stellen ons open voor de wereld, voor elkaar en we zijn goudeerlijk. Maar ze zeiden ook: geef er lading aan, kijk naar de tijd waarin we leven. Waar maken we ons zorgen over.”

Songfestivalkenners

Aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk mocht vervolgens een clubje Songfestivalkenners, bestaande uit Richard Groenendijk, Cornald Maas en Emma Wortelboer reageren op het thema. Wortelboer gaf aan dat ze er in elk geval meteen lekker inzit. “Ik voel het gelijk!”. Richard vind het ook goed passen bij Rotterdam, de stad waar het feest volgend jaar is. Cornald vindt het ook goed. “Ik vind het Hollands assertief, zonder dat het te letterlijk is.”

Music niet first

Cornald Maas refereerde nog aan 'Music first', de slogan waar Duncan Laurence zijn overwinning eerder dit jaar mee afsloot. “Maar zou je zo’n thema kiezen dan leg je iets dwingends op aan heel Europa. Als een Moldavië of IJsland een leuk feestbandje wil insturen, moeten ze dat vooral doen. Het hoeft niet allemaal over muziek te gaan", aldus Cornald.

Thema's

Het thema moet je volgens Sietse Bakker zien als een creatieve kapstok waaraan de live-uitzending kan worden opgehangen. Modern Fairytale, Building Bridges en All aboard, waren onder meer voorgaande thema’s. Het Eurovisie Songfestival wordt in 2020 in Rotterdam gehouden.

Meer over